Budapest

Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

1A – Haematológia Osztály

Klinikánk Hemato-onkológiai osztálya a 2019-ben végzett felújításnak köszönhetően az ország legmagasabb szintű ellátóhelyeként, steril körülmények között, baktériumok és vírusok ellen is védelmet nyújtó speciális légtechnikai- és nyomásszabályozó rendszerrel kibővítetten, 22 ágyon fogadja a leukémiában, limfómában és egyéb haematológiai betegségekben szenvedő beteg gyermekeket.

Orvosaink és egészségügyi szakdolgozóink havonta közel 80 esetet, éves szinten 120 új gyermeket látnak el.

A Haematológia Osztályon elsősorban leukémiás és lymphomás betegeket kezelünk. Ezen kívül valamennyi általános haematológiai betegség kezeléséhez megvannak a feltételek, így ellátunk anémiás, trombocitopéniás, vérzékeny, illetve fehérvérsejt rendellenességekben szenvedő betegeket is.

Az alapítványi és egyetemi forrásból megvalósuló felújításnak köszönhetően az osztályon a betegbiztonság is több fronton megerősödött. Beépítésre, kialakításra került egy speciális légtechnikai rendszer, mely teljes mértékben megfelel az elkülönítőkre, leukémiai kezelőkre vonatkozó speciális szabványoknak. Három tiszta téri elkülönítő szoba (résmentes padozattal, sav- és lúgálló-, antibakteriális tapétával, új, zárható nyílászárókkal, hozzátartozó automata redőnnyel), két további elkülönítő kórterem, (itt nincs résmentes padozat, de új redőnytokok, automata redőnyök kerültek beépítésre), emellett 2 új fürdőszoba áll rendelkezésre. Az elkülönítők mellett további két, szintén felújított, saját fürdőszobával rendelkező, korszerű kórteremben összesen további 13 ágyon zajlik a gyermekek ellátása. Az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszer működik. Az Osztályra zsiliprendszerű beléptető kapun keresztül lehet bejutni. A magas színvonalú betegellátáshoz nélkülözhetetlen hordozható röntgen-készülék, mobil ultrahang, EKG, EEG, továbbá az intenzív megfigyeléshez szükséges kellékek, műszerek, telemetriás betegmonitorok szintén rendelkezésre állnak.

A felújítás során a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakítottuk, a falakat antibakteriális tapétákkal és gyermekmintás ágysávokkal látták el. A falak egy részét kézzel festett mesefigurák teszik színesebbé. Az osztály teljes területe légkondicionált. Az osztályon töltött időt az osztály teljes területén elérhető szélessávú vezeték nélküli internetkapcsolat, illetve minden kórteremben megtalálható televízió teszi kellemesebbé.

Jelenleg évi kb. 150 daganatos beteget kezelünk (ebből kb. 40 az új beteg), az összes betegfelvételi esetszám évi 800-900.

1B – Onkológia Osztály

Az osztály 2007. 04. 01-én nyílt meg azzal a céllal, hogy az 1.A és a 2.A osztályon ápolt malignus daganatos és leukaemiás betegeken kívül minden egyéb daganatos beteget ellásson. Fő profilja az osteosarcomás betegek ellátása, amelyet az EURAMOS stuttgarti központi europai ellátórendszer részeként, azzal szoros kapcsolatban végez. Kiemelt tevékenysége a lágyrész szarkómás betegek ellátása, mivel az osztály vezetője, Dr. Csóka Monika 20 éve országosan koordinálja ezen betegek ellátását, kapcsolatot tartva az európai központokkal, azokkal azonos kezelési elveket alkalmazva. Ugyanígy a szemészeti daganatok 75%-át ez az osztály látja el, együttműködve a budapesti és debreceni Szemészeti Klinika munkatársaival. A szemészeti daganatok ellátásában az európai és tengerentúli kezelési elvek összehangolásával, az irradiáció kérdésében az Országos Onkológiai Intézettel való együttműködésben igen kedvező eredmények érhetők el. Ez az osztály a vese-daganatok és a histiocytosis X-ben szenvedő betegek ellátó egysége is, beleértve ez utóbbi betegség igen ritka formáit is (pl. Rosai-Dorfmann betegség).

Az ellátási körülmények igen kedvezőek, minden ágynál lehetőség van a központi oxigén-szívás elérésére (intenzív ellátási feltételek). Minden kórteremben internet-hozzáférés és televízió áll a betegek rendelkezésére. A klinika egyéb egységeinek mobilis készülékei lehetővé teszik a betegágy melletti röntgen, ultrahang, szív-ultrahang, és EEG vizsgálatot. A betegeink felépülésükben, komplex rehabilitációjukban és a társadalomba történő minél tökéletesebb visszailleszkedésük megvalósulásában egy pszichológus, egy szociális munkás, két gyógytornász, három kórházpedagógus is segít. Audio-vizuális és egyéb technikai felszerelések, számítógépek, játékkonzolok és vezeték nélküli internet is rendelkezésre állnak.

2A – Neuro-onkológia Osztály

A 2008-ban felújított, 19 ágyas Neuro-onkológiai Osztály, Magyarország legnagyobb gyermekonkológiai részlegeként, országos központként végzi a rosszindulatú daganatos gyermekek kezelését és gondozását. Az osztályon elsősorban agydaganatban szenvedő gyermekeket kezelünk. Ezen túlmenően a gyermekkorban előforduló egyéb szolid tumoros betegségek (neuroblastoma, Ewing sarcoma, májtumorok stb.) kezelését is végezzük.

Az Osztály teljes területe klimatizált. A terápia során egyes betegek számára, állapotuk függvényében, külön fürdőszobával, egy kísérő számára ággyal ellátott elkülönítő szobák (négy ilyen szoba) állnak rendelkezésre, ahol szükség estén megfelelő fertőzésmentes környezetet tudunk biztosítani. Ezen kívül további egy nagyobb és egy kisebb, saját fürdőszobával ellátott kórteremben folyik a gyógyító munka. A Klinika többi malignus betegeket ellátó osztályához hasonlóan a Neuro-Onkológia Osztály is alkalmas és teljes mértékben felszerelt intenzív terápiát igénylő betegek ellátására (hordozható röntgen, ultrahang, EKG és EEG készülékek, illetve az intenzív megfigyeléshez szükséges orvosi eszközök, műszerek itt is szintén rendelkezésre állnak).

A kellemes, gyermekbarát környezetet a falakra festett színes gyermekrajzok, mesefigurák és tematikus dekoráció biztosítják. A kórtermekben vezeték nélküli internetkapcsolat és televízió várja a gyermekeket.

Az évi új felvétel kb. 50-60, az összes ellátott daganatos beteg kb. 160/év, a felvételi esetszám pedig kb. évi 900.

Haematológia Ambulancia

Az ambulancia a háziorvosi szolgálat és más kórházak által haematológiai és daganatos megbetegedés gyanújával vagy diagnózisával beutalt betegek kivizsgálását, illetve gondozását végzi az ország szinte minden tájáról. Természetesen a klinikán rendszeresen kezelt betegek gondozása és követése is a járóbeteg-rendelés keretében történik. Az ambulancián évi kb. 2000-3000 beteg ellátása történik. A heti beteg megjelenés kb. 200 (évente közel 10.000 vizsgálat).

Nappali Osztály

A nappali osztály 2007. október 1-én nyitott meg. Az osztály, nevéből adódóan 08:00-16:00 óra között működik, így azon betegek ellátására alkalmas, akiknek a vénás kezelése, infúzió, transzfúzió beadása, kis beavatkozások elvégzése ezen időszakon belül megvalósítható. Továbbá a korábban kezelt onkológiai betegek részletes felülvizsgálatait is itt szervezzük. A gyermekek döntő része Klinikánk Hemato-onkológiai Osztályainak betege, ritkán más betegek is megfordulnak a Nappali Osztályon. Az ambuláns gyermekek centrális véna kanüljének átmosása, kötéscseréje is gyakran itt történik. Több esetben a gyermek és az őt kísérő szülő egy közeli alapítványi szálláson lakik, és naponta bejár a szükséges kezelésekre.

A klimatizált, speciális légszűrő rendszerrel ellátott osztályon egy nagy kórterem (négy nagy és egy kis ágy) található, több kezelőszék mellett. A kisebb gyermekek kedvenc helye a játszó-sarok. A nagyobbakat társasjátékok és egy játékkonzol várja, hogy az infúziók alatt gyorsabban teljen az idő. A kellemes, gyermekbarát hangulatról színes, mesefigurákat ábrázoló mosható tapéta és falfestmények gondoskodnak. A tágas kezelő helyiségben történnek a vérvételek, továbbá kisebb altatásos beavatkozások is.
Éves betegforgalom kb. 1400-1500.

Rehabilitációs és szociális ellátás

A daganatos gyermekek nagy részének kezelése közel egy évet vesz igénybe, amely időszak alatt alkalmanként heteken keresztül folyamatos kórházi ellátás szükséges, ezért a tanévnek megfelelő időszakokban a gyermekeket 3 pedagógus oktatja, hogy elmaradásuk minél kisebb legyen.
Betegeinket a felépülésükben, komplex rehabilitációjukban és a társadalomba történő minél tökéletesebb visszailleszkedésük megvalósulásában pszichológus és gyógytornász is segíti.

A hosszabb ideig ágyhoz kötött, illetve krónikus betegségben szenvedő vagy műtét után lábadozó gyermekek szakszerű mobilizálását, mozgásfejlesztését Klinikánkon 4 diplomás gyógytornász végzi. Feladataik közül kiemelkedően fontos a Klinika Onko-haematológiai Osztályain fekvő betegek ellátása. Céljuk olyan, személyre és kórképre adaptált terápiás program kidolgozása és végrehajtása, mely a kórházi tartózkodás ideje alatt, illetve rendszeres ellenőrzés mellett, a beteg otthonában végezve, javítja a beteg gyermek állapotát, segíti az önkiszolgálásban, fokozza önállóságát, gyorsítja a saját kortárscsoportba történő visszatérést.
A 2005 őszén átadott, rendkívül jól felszerelt tornaterem kiváló teret biztosít mind az osztályokon fekvő, mind az ambuláns ellátásban részesülő betegek rendszeres tornáztatására, de ezen túl további lehetőségeket kínál például a túlsúlyos gyermekeknek, illetve a Klinika dolgozóinak a csoportos mozgásprogramokon való részvételre is.

A SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán folyó gyógyító munkát az ellátás minden területén lehetőség van pszichológiai megsegítéssel kísérni. Mivel pszichológusaink munkája ilyen értelemben a szomatikus ellátáshoz kapcsolódik, velük kapcsolatot felvenni is az elsődleges panaszokat ellátó ambulancián vagy osztályon keresztül lehet. Ehhez a szülők is kérhetik a gyermek kezelőorvosának vagy a gyermeket ellátó osztály főnővérének segítségét.

A hematológiai/onkológiai betegek ellátása három osztályon zajlik, ezek mindegyikén saját, teljes állású pszichológus segíti a gyógyító munkát. Ezeken az osztályokon a pszichológus feladatai közé tartozik egyrészt a kezelt gyermekek pszichés állapotának felmérése, követése, szupportív és alap-pszichoterápiás megsegítése elsősorban egyéni ellátás formájában, másrészt a betegekhez szorosan kapcsolódó testvérek, szülők szupportálása, támogatása. Ez utóbbi egyéni ülések, valamint szülőcsoport formájában is megvalósulhat. Az onkológiai jellegű betegségek kezelése jellemzően hosszadalmas, sok megpróbáltatással járó folyamat a családok számára. Az osztályos pszichológusoknak kiemelt szerepük van olyan helyzetekben, mint a vizsgálatokra és beavatkozásokra való felkészülés, a mellékhatásokkal való megküzdés vagy az életvitel, testkép megváltozásához való alkalmazkodás. Ezeken kívül az osztályokon kezelt betegek szülei minden olyan kérdést, problémát jelezhetnek a szakember felé, amelyet a beteg gyermekkel, a betegséggel, a kezeléssel kapcsolatosan pszichológiai vonatkozásúnak éreznek.

A gyermekek számára számtalan programot szervezünk, illetve különböző táborokban (pl. Bátor Tábor) biztosítunk kikapcsolódási lehetőséget. Alapítványi segítséggel egyéb külföldi és belföldi programok színesítik betegeink életét. Audio-vizuális és egyéb technikai felszerelések, számítógépek, internet is rendelkezésre állnak. A klinika területén „Játszóház” áll a gyermekek rendelkezésére, ahol diplomás foglalkoztatónk segítségével a kórházban eltöltött idő alatt is zajlik a betegek aktív foglalkoztatása.

A három osztályon kezelt jobban levő, de továbbra is rendszeres orvosi felügyeletet igénylő gyermekek, családtagjaikkal együtt a Klinikán elhelyezkedő Baba-Mama szobákban, vagy a Klinika szomszédságában álló, alapítványok erőforrásából épült ún. Clic ház lakásaiban kaphatnak térítésmentesen helyet.

A kórházi szociális munkás olyan segítő szakember, aki a gyógyító folyamatban résztvevők segítségével a kórházba kerülő gyermekek és családjuk szociális hátterét, gondjait tárja fel, segít ezek megoldásában.

A családgondozás során információt nyújt és tájékoztatás ad a kórházi és más szociális szolgáltatásokról, és a korházi gondozás alatt figyelemmel kíséri a betegek szociális helyzetét. A segítő tanácsadást (jogi, életvezetési, szociális) nyújt a gyermek és családja részére.

A szociális munkás a tevékenysége során ellátja a betegek szociális vonatkozású érdek- és jogvédelmét, célja, hogy érvényesüljön a „gyermekek mindenek felett álló érdeke” alapelv a gyermek gondozásában, nevelésében.

A kórházi szociális munkás „híd-funkciót” lát el – egyrészt kapcsolat a beteg és családja között, másrészt a kliens és a külső erőforrások között.

A kórházi szociális munka célja a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése, a veszélyeztetettség esetén annak elhárításában való közreműködés, mely során segíti a szülőket olyan támaszok, segítségek felkutatásában, melyekkel a gyermek veszélyeztetettsége mérsékelhető, megszüntethető, és elkerülhető legyen a kiemelés.

Képek

Az osztály munkatársai

Dr. Garami Miklós Ivor

osztályvezető, egyetemi docens, klinikaigazgató-helyettes, egészségügyi szakmenedzser, csecsemő- és gyermekgyógyász, hematológus, klinikai onkológus, gyermek hemato-onkológus szakorvos

1AHaematológia Osztály
OsztályvezetőProf. Dr. Kovács Gábor PhD, egyetemi tanár, klinikaigazgató
Osztályvezető helyettesDr. Müller Judit PhD, egyetemi docens , Dr. Erdélyi Dániel PhD egyetemi docens
Osztályvezető főnővérSzabó Angelika
 Major Rita
A munkacsoport tagjaiDr. Békési Andrea főorvos, gyermekgyógyász, hematológus, pszichoterapeuta
 Dr. Rényi Imre ny. egyetemi adjunktus, szaktanácsadó
 Dr. Haltrich Irén PhD biológus, genetikus
 Dr. Hegyi Márta PhD, szakorvosjelölt
 Dr. Mudra Katalin szakorvosjelölt
 Dr. Szabó Sándor szakorvosjelölt
 Dr. Egyed Bálint PhD hallgató, rezidens
 Dr. Koch Dóra PhD hallgató
 Dr. Galló Nóra PhD hallgató
 Bagó György klinikai szakpszichológus
 Reicher Tamás Imréné (Ildikó) szociális munkás, családkonzulens
 Medve Gabriella gyógytornász
 Czuppon Krisztina dietetikus
 Félegyházi Edina dietetikus
 Mina Katalin diplomás foglalkoztató
Osztály1094 Budapest, Tűzoltó u. 7. épület, I. emelet
Elérhetőségek06 (1) 215-1380 / 52861, 52869 mellék
1BOnkológia Osztály
OsztályvezetőDr. med.habil. Csóka Monika PhD, egyetemi docens, klinikaigazgató-helyettes
Osztályvezető főnővérFarkas Andrea Julianna
 Horváth Alexandra
A munkacsoport tagjaiDr. Bánusz Rita egyetemi tanársegéd
 Dr. Felkai Luca PhD szakorvosjelölt
 Dr. Mohás Anna klinikai szakorvos
 Dr. Váradi Zsófia klinikai szakorvos
 Besze Orsolya klinikai szakpszichológus
 Reicher Tamás Imréné (Ildikó) szociális munkás, családkonzulens
 Medve Gabriella gyógytornász
 Czuppon Krisztina dietetikus
 Félegyházi Edina dietetikus
 Mina Katalin diplomás foglalkoztató
Ortopédiai szaktanácsadó:Dr. Kiss János egyetemi adjunktus
Mellkassebészeti szaktanácsadó:Dr. Agócs László főorvos
Sugárterápiás szaktanácsadó:Dr. Vízkeleti Júlia főorvos
Szemészeti szaktanácsadó:Dr. Maka Erika egyetemi tanársegéd
Osztály1094 Budapest, Tűzoltó u. 7. épület, I. emelet
Elérhetőségek06 (1) 215-1380 / 52973, 52967
2ANeuro-onkológia Osztály
OsztályvezetőDr. med.habil. Garami Miklós MSc, PhD, egyetemi docens, klinikaigazgató-helyettes
Osztályvezető főnővérBerecz Elvíra
 Traunitz Anna Mária
A munkacsoport tagjaiDr. Brückner Edit PhD, osztályvezető-helyettes, klinikai szakorvos
 Dr. Jakab Zsuzsanna PhD szakorvos (Nemzeti Gyermektumor Regiszter)
 Dr. Giczi-Petykó Diána klinikai szakorvos
 Dr. Buday Zsófia klinikai szakorvos, PhD hallgató
 Dr. Juhász Orsolya szakorvosjelölt, PhD hallgató
 Dr. Máté Vanda szakorvosjelölt, PhD hallgató
 Dr. Hegedüs Péter szakorvosjelölt
 Dr. Hernádfői Márk rezidens, PhD hallgató
 Jánosi Júlia klinikai szakpszichológus jelölt
 Medve Gabriella gyógytornász
 Reicher Tamás Imréné (Ildikó) szociális munkás, családkonzulens
 Czuppon Krisztina dietetikus
 Félegyházi Edina dietetikus
 Mina Katalin diplomás foglalkoztató
Molekuláris onkológia szaktanácsadó:Prof. Dr. Bödör Csaba, Dr. Peták István, Dr. Déri Júlia
Humángenetikai szaktanácsadó:Prof. Dr. Fekete György, Dr. Kovács Árpád Ferenc
Idegsebészeti szaktanácsadó:Dr. Markia Balázs, Prof. Dr. Bognár László
Ortopédiai szaktanácsadó:Dr. Kiss János, Prof. Dr. Szendrői Miklós
Szemészeti szaktanácsadó:Dr. Maka Erika, Dr. Knézy Krisztina
Bőrgyógyászati szaktanácsadó:Prof. Dr. Kárpáti Sarolta, Dr. Silló Pálma
Tudományos közlemények 
Osztály1094 Budapest, Tűzoltó u. 7. épület, II. emelet
Elérhetőségek06 (1) 215-1380 / 52926, 52952
1CNappali Osztály
OsztályvezetőDr. Erdélyi Dániel PhD egyetemi docens
Osztályvezető főnővérFarkas Andrea Julianna
A munkacsoport tagjai:Bujdosó Barbara
 Besenyei Enikő
Osztály1094 Budapest, Tűzoltó u. 7. épület, fsz.
Elérhetőségek06 (1) 215-1380 / 52965, 52963
Hemato-onkológia Ambulancia  
VezetőDr. Kovács Gábor egyetemi tanár, klinikaigazgató 
Vezető asszisztensSzendrei Júlia 
Orvos munkatársakDr. Kovács GáborH: 10:00-13:00
 Dr. Brückner EditSz, Cs, P: 10:00-13:00
 Dr. Békési AndreaCs: 10:00-13:00
 Dr. Csóka MonikaK, Sz: 10:00-13:00
 Dr. Erdélyi DánielK: 10:00-13:00, P: (Dr. Müller Judittal kéthetente váltva) 10:00-13:00
 Dr. Garami MiklósH, K: 10:00-13:00
 Dr. Müller JuditSz: 10:00-13:00 P: (Dr. Erdélyi Dániellel kéthetente váltva) 10:00-13:00
 Dr. Rényi ImreH: 10:00-13:00
BejelentkezésH-Cs: 13:00-15:00, P: 13:00-14:00 között a 06-20-825-9370-es telefonszámon 
Vérvétel idejeH-P: 08:30-12:00 óráig 
Helye1094 Budapest,Tűzoltó utca 7-9. (bejárat a 1094 Budapest, Angyal u. 39. számú főbejáratnál)