Budapest

Dél-pesti Centrumkórház – 
Országos Hematológai és Infektológiai Intézet

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológai és Infektológiai Intézet 1991-ben nyitó Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya a Magyar Gyermekhematológiai és Gyermekonkológiai Hálózat legnagyobb vérképző őssejt-transzplantációs központja. Az osztályon gyermekbetegek autológ és allogén transzplantációját végezzük, családi és idegen donorral; csontvelői, perifériás és köldökvér őssejt graftok felhasználásával.

A hazai gyermekhematológia rendszerében kiemelten foglalkozunk egy- és többvonalas csontvelő-elégtelenségben, veleszületett immunhiányos állapotban, nem malignus hematológiai betegségben szenvedő betegek ellátásával, a diagnózistól a konzervatív kezelésen és gondozáson át, egészen a transzplantációs ellátásig. Ezen kívül olyan konzervatív kezeléssel nem gyógyítható malignus hematológiai betegségek (akut lymphoid leukaemia, akut myeloid leukaemia, krónikus myeloid leukaemia, juvenilis CML, Hodgkin lymphoma, non-Hodgkin lymphoma, myeloma multiplex, CLL), és szolid tumorok (neuroblastoma, Ewing sarcoma, medulloblastoma) esetében végzünk őssejt-transzplantációt.

A betegek az egész ország területéről, Budapestről, valamint Közép-, Dél- és Nyugat-Magyarországból érkeznek.

A betegellátás két részlegen és a szakambulancián zajlik. Az osztály két helyszínen, a 11-es pavilon 4/A részén és a 20. pavilon földszintjén 20 ággyal működik.

A 11-es pavilonban 5 autológ, 5 allogén szoba illetve box, valamint 2 peritranszplantációs célokat szolgáló szoba van.

A 20-as pavilonban 4 kórteremmel rendelkezünk.

Az osztály tárgyi eszközökkel való ellátottsága iránt kivételes feltételeket támaszt, ebből a szempontból a transzplantációs osztály szubintenzív osztálynak számít. A legalapvetőbb szempont a betegbiztonság megteremtése, ezért a betegek sokparaméteres, folyamatos megfigyelése betegágymelletti és központi (az intenzív osztályra is bekötött) monitorrendszerrel történik. Az izolációs szobában elhelyezett betegek állapotát az akut történések (pl. eszméletvesztés, ágyról leesés, elesés, görcsölés) azonnali felismerése végett biztonsági betegmegfigyelő kamerák is segítik. Az egyes betegek rendszerint egyszerre 8-10 féle gyógyszeres infúziót kapnak, amelyhez biztonságos, központi monitorral bíró infúziós pumparendszer szükséges. E feltételek folyamatos megteremtését és fenntartását nagyrészt alapítványi hozzájárulással végezzük.

Az osztályon hosszú heteket, hónapokat, különszobában eltöltő gyermekek számára – immár 12 éve – művészet- és élményterápiás programot működtetünk, és folyamatosan bővítjük az élményterápiás lehetőségeket. Napi gyakorisággal képzőművészek, mesemondók, zeneterapeuták, és más foglalkoztatók jönnek a bent fekvő és az ambuláns betegekhez. A programokhoz fényképezőgépeket, laptopokat, videót, TV-ket, DVD lejátszókat vettünk. A UPC a transzplantációs szobákba bevezette ingyenesen az internetet. Mindennap pedagógusok járnak a steril szobában tartózkodó gyerekekhez.

Szakambulanciánk az 1-es pavilonban látja el a betegeket. Speciális profiljából következik, hogy a betegellátás elsősorban gondozás jellegű. A szakrendelésen ellátott betegek részben a csontvelő-transzplantáció előtti kivizsgáláson ill. az átültetést követő, évekig tartó ambuláns ellenőrzésen megjelenő betegek, részben az egyéb, hematológiai betegségekben szenvedő gyermekek ellátása, gondozása, illetve az immundefektusban szenvedő, vagy immundefektus irányában kivizsgálandó betegek. Éves forgalmunk meghaladja a 7100 esetet.

A szülők (elsősorban az édesanya) elhelyezése egyes esetekben az osztályon, gyermekével közös kórteremben, gyakrabban a Démétér Alapítvány által működtetett 14 apartmanos Démétér Házban, az 5. pavilonban történik.

Bár az egység működtetését nem a kórház, hanem a Démétér Alapítvány végzi, ily módon a kórházat kisegítve teljesíti a transzplantált gyermekek szüleinek elhelyezésére vonatkozó – az ÁNTSZ által minimumfeltételként megkövetelt – előírást.

A Démétér Ház ad otthont a transzplantáció alatt a betegek családjainak, majd az átültetést követő hónapokban innen járnak hetente több alkalommal kontroll vizsgálatra az ambulanciára betegeink.

A Démétér Házhoz kapcsolódik a Démétér Program is, amelyet az osztály és az alapítvány munkatársai közösen végeznek, Sedlák Gabriella program koordinátor vezetésével.

A csontvelő-transzplantáció az orvostudomány egyik csúcstechnológiája, amely egy igen komoly beavatkozás, tartós, hónapokig tartó kórházi kezeléssel és sajnos komoly halálozással is járhat, a betegek 10-20%-át elveszíthetjük.

A beavatkozás nagy lelki és fizikai stresszt jelent a beteg és a szülő számára egyaránt. Egyik szülő érzékletes megfogalmazása szerint:

„A visszafordíthatatlanságot volt a legnehezebb elfogadni. Amikor az egészségesnek hitt gyermek hirtelen a halálos kór árnyékába kerül, az ember úgy érzi magát, mint akit víz alá nyomtak”

A Démétér program célja, a beteg és családja érzelmi, szociális helyzetének, életkörülményeinek javítása, a felmerülő nehézségek enyhítése.

Elérhetőség

✉️ [email protected]

🏥 Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály

Az osztály munkatársai

Dr. Kállay Krisztián

Osztályvezető helyettes főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász, hematológus, gyermek hemato-onkológus szakorvos

Osztályvezető ápoló
Andreovszki Ilona (Gyermek Transzplantációs Részleg)
Szűtsné Bárdos Gyöngyvér (Gyermekhematológiai és Peritranszplantációs Részleg)

Ápolók
3 ápoló műszakonként, plusz két 8-órás ápoló (Gyermek Transzplantációs Részleg)
1 ápoló műszakonként, plusz egy 8-órás ápoló (Gyermekhematológiai és Peritranszplantációs Részleg)

Pszichológus
Kecskeméti Éva
Milán Flóra

Pedagógus
Bíróné Pallag Erika
Domokos Krisztina

Dietetikus
Simon Gézáné

Gyógytornász
Seres Beáta