Szombathely

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

A Magyar Gyermekonkológiái Hálózat megalakulása után az onkológiai betegek ellátása Szombathelyen a Vas Megyei Markusovszky Kórház Gyermekosztályán és a Vérellátó Haematológiai ambulanciáján történt.

1981. óta a haemato-onkológiai betegek ellátása már az önálló gyermek-onkológiai részlegen történik. Sok szervezési és anyagi probléma megoldása után jelenleg osztályunkon az onkológiai részleg 6 db 2 ágyas szobával bír, melyek biztosítják, hogy a beteg gyermek a kórházi kezelés ideje alatt édesanyjával együtt lehessen egy szobában. Ma már az elhelyezések azt is lehetővé teszik, hogy szükség esetén az édesapa maradjon gyermekével – éjszaka is – együtt.

Négy kórteremben félsteril körülmények biztosíthatók, és szobánként külön fürdőszoba áll rendelkezésre. A kórtermek oxigén és szívó rendszerrel, valamint 1-1 infúziós pumpával vannak felszerelve.

Részlegünkön 2 orvos (1 klinikai immunológus, 1 klinikai onkológus), de műszakonként sajnos csak 1 nővér dolgozik. 1 diplomás ápolónőnk a délelőtti munkában az osztályon is segit, de munkaidejének fő részét a szakambulanciás feladatok elvégzése teszi ki.

1 pszichopedagógusunk a délelőtti foglalkozásban (játék, videó, tanulás) segít. Gyógytornász ill. rehabilitációs szakdolgozó szükség szerint konziliárusként áll rendelkezésre.

A szociális ellátás keretében szobánként televízió, külön hűtő, mikrohullámú sütő áll rendelkezésre. A szülők számára külön mosási lehetőség van (automata mosógép).

Jelenleg levegőszűréssel kombinált klímaberendezés kiépítése folyik részlegünkön. Terveinkben szerepel a jobb műszerpark kiépítése a kórháztól független internet kapcsolat létrehozása, de legfontosabbnak a személyi feltételek javítását tartjuk (nővér és asszisztensi létszám emelése).

Évenként 1200-1500 beteg ellátása történik haemato-onkológiai ambulanciánkon, de természetesen ezek döntő többsége nem onkológiai páciens.

Jelenleg 85 fő leukaemiásunk él tünetmentesen és 104 tumoros betegünk is panaszmentes.

Sok szerettel várjuk az Önök jelentkezését is közös web oldalunkon.
Dr. Masát Péter
Dr. Bárdi Edit
László Rita

 

Elérhetőség

Tel.: (94) 329-955, (94) 311-542, (94) 515-691 (ambulancia)

Fax: (94) 379-873, (94) 515-625

9701 Szombathely, Markusovszky u. 3.
9701 Szombathely, Pf.: 143.

Weboldalunk

Az osztály munkatársai

Dr. Györke Eszter

adjunktus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, gyermek hemato-onkológus szakorvos

Jelentkezz ápolóként a DPC Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályára!