Pécs

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika

1977 január 1-én alakult meg az onkohaematológiai osztályunk, azóta itt történik régiónk gyermekkorú leukaemiás és rosszindulatú daganatos betegeinek ellátása. Központunk irányítja, szervezi, koordinálja és végzi a betegek kivizsgálását, gyógykezelését, ellenőrzését, gondozását és követését. Minden gyermekkori daganatfajta kezelését végezzük. Az osztály megalakulása óta csaknem 900 gyermeket gyógykezeltünk. Évente, átlagosan 35 új beteget észlelünk.

Osztályunk teljes felújítása, komfortosítása, modernizálása 2004-ben fejeződött be. Betegeinket 18 ágyon tudjuk elhelyezni. A 3 db 2-ágyas és a 4 db 3-ágyas kórtermünkben az ágyak elrendezését a szükségletnek megfelelően változtatjuk. Az osztály és a szakrendelő-gondozó munkáját összesen 5 orvos, 3 asszisztens, 11 gyermekápoló, 1 leli gondozó látja el. Továbbá 5 pedagógus, 2 gyógytornász, 1 rehabilitációs szakorvos és 1 mentálhigiéniás szakember vesz részt a munkában.

Az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány 2011 óta segíti az osztály munkáját. Fő célkitűzések a kezelés tárgyi (műszerek beszerzése, szervízelése) és személyi (továbbképzések, kiégés prevenciós és kommunikációs tréningek) feltételeinek javítása, a kezelés alatt álló gyermekek életének megkönnyítése, napjaik szebbé tétele (pl. játszótér építése a klinika udvarán), a gyógykezelés befejeztével a hétköznapi életbe való visszatérésük segítése, közös élmények megélése (pl. évente megrendezett balatoni vitorlás verseny: Eurakvilo Regatta szervezése). A gyermekek több mint háromnegyede meggyógyul. Akiknél ez nem érhető el, a gyógyító (kuratív) kezelésről a gyógyulás reményének hiányában a segítő (palliatív) kezelésre való áttérés történik. Az Eurakvilo Alapítvány segítségével megvalósuló hospice szolgálat célja az élet minél teljesebb, lehetőleg otthon történő megélése, a végső szakaszban a szenvedések lehető legnagyobb mértékű csökkentése.

A Tölösi Péter Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért 15 éve támogatja a komplex ellátást, az osztály gyógyító munkájához és a betegek kényelmének biztosításához szükséges felszerelések, eszközök beszerzésében igen nagy segítséget nyújt. Országosan is egyedülálló az Alapítvány által az osztályunk közelében működtetett rehabilitációs ház, ahol a járóbetegek és a gondozott gyermekek, sőt családtagjaik részére gyógytornát, különféle foglalkoztatást, szórakoztató és oktató programokat szervez.

A Lions Club Pécs-Normandia az osztálytól nem messze ingyenes szülőszállást működtet, ahol 2011-től a gyermekek is alhatnak, ha állapotuk megengedi. Betegeink haza- vagy kórházba szállítását, különféle vizsgálatokra való eljuttatását a Szemem Fénye Alapítvány biztosítja.

A sokféle szakember, segítőtárs egységes csapatot alkotva minden igyekezetével azon dolgozik, hogy betegeinknek a lehetőség szerinti legeredményesebb, legjobb ellátást biztosítsa.

Elérhetőség

Tel.: (72) 535-900/7893

Fax: (72) 535-971, (72) 314-937

7623 Pécs, József Attila u. 7.

Weboldalunk

Az osztály munkatársai

Dr. Ottóffy Gábor

Osztályvezető egyetemi adjunktus, Csecsemő- és gyermekgyógyász, Hematológus, Klinikai onkológus, Gyermek-hematológus, -onkológus szakorvos

Dr. Vojcek Ágnes

egyetemi tanársegéd, csecsemő és gyermekgyógyász, gyermek onko-haematológus

Személyzet:

Központ vezető:
Dr. Ottóffy Gábor, egyetemi adjunktus (csecsemő-gyermekgyógyász, hematológus, klinikai onkológus, palliatív medicina szakorvos)

Helyettes:
Dr Vojcek Ágnes, egyetemi tanársegéd (csecsemő-gyermekgyógyász, gyermek-onkológus, gyermek-hematológus szakorvos)

Szakorvosok:
Dr. Csernus Katalin,
egyetemi tanársegéd (csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos);
Dr. Benedek Noémi, klinikai orvos (csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos)

Szaktanácsadó:
Dr. Kajtár Pál, professzor emeritus

Járóbeteg (haemophilia és oncohaematologia) szakrendelés és gondozás: fenti szakorvosok aktuális beosztás szerint Dr. Ottóffy Gábor vezetésével

Osztályvezető főnővér:
Szentesiné Szepesi Ágnes