Szeged

Szegedi Tudományegyetem, Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ

A Magyar Gyermekonkológiai Munkacsoport tagjaként, a SZAOTE Gyermekklinikáján 400 m2 alapterületen 14 szobában látjuk el a hematológiai és onkológiai betegek kezelését, ápolását. Szobáinkat sikerült úgy kialakítani, hogy a gyermek édesanyjával egy szobában tartózkodhasson, így lehetőség marad a család intimitásának megtartására. Amennyiben a lehetőség és a körülmények megengedik a szülők váltása is megengedett, sőt ajánlott. Elsősorban Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye daganatos és rosszindulatú vérképző eredetű betegséggel küzdő gyerekeit látjuk el. Továbbá idetartoznak olyan gyermekek is, akik vérzékenységgel, anémiával, vagy trombózissal küzdenek.

Jelenleg az osztályon egy műszakban 2-4 gyermek- és/vagy onkológiai szakápoló dolgozik. Dr. Bartyik Katalin gyermekgyógyász, klinikai onkológus és klinikai hematológus osztályvezető főorvos Dr. Tiszlavicz Lilla és Dr. Gábor Krisztina Mita szakorvosokkal, valamint 3-6 havonta cserélődő klinikai rezidensekkel és gyakornokokkal együttműködve, a kezeléseket átbeszélve és igény szerint további szakorvosokkal konzultálva látják el az orvosi tevékenységeket. A nővérek a gyógyszerelés, a lumbálpunkció és csontvelővétel asszisztálása mellett biztosítják a higiéniát, mérik a hőt ill. vérnyomást, továbbá vezetik az ápolási dokumentációt és bátorítják, vigasztalják a szülőket. Dr. Kovács Dénes egészségpszichológiai szakpszichológus és lelki segítő a betegséggel kapcsolatos megterhelések valamint a családra nehezedő terhek csökkentésében, továbbá a megküzdésben és a bizonytalanság feloldásának segítésében áll a család mellett. Munkánkban Nagy Andrea a szociális feladatok ellátását végzi, Tatár Ágnes kórházpedagógusi feladatokat lát el, Zsilák Katalin dietetikus pedig az étkezési tanácsadást vezeti és felügyeli.

Osztályunk lelkületét öt szempont határozza meg: szakszerű orvosi kezelés, lelkiismeretes ápolói munka, együttérző támogatás, kényelmes környezet, valamint a dolgozók ill. szülők baráti köréből alakult támogatói közösség. Mindenki a maga tudását és szívét teszi hozzá a gyermekek gyógyításához, hogy a majd egy éven át tartó embert próbáló folyamat lehetőleg gyógyulással fejeződjön be.

Elérhetőség

Telefonszámaink: +36-62-545070, +36-62-545071, +36-62-545072

6720. Szeged, Korányi fasor 14-15.

6701. Szeged, Pf. 472

Az osztály munkatársai

Dr. Bartyik Katalin

Osztályvezető egyetemi docens, csecsemő- és gyermekgyógyász, hematológus, onkológus szakorvos

Dr. Fige Anita

Egyetemi tanársegéd, csecsemő- és gyermekgyógyász, hematológus szakorvos

Dr. Tiszlavicz Lilla

Főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, gyermek hemato-onkológus szakorvos, infektológus szakorvos