Dr. Goda Vera

Csecsemő- és gyermekgyógyász, immunológus szakorvos

Bemutatkozás

Minden gyermekhez más a kulcs, az alaphelyzet gyermekgyógyászként viszont roppant egyszerű: türelem és kíváncsiság aktuális elegyét kell nyújtanunk a kis beteg számára.

Szarvasné dr Goda Verának hívnak, Budapesten születtem és itt is éltem életem legnagyobb részében. Gyermek immunológus főorvosként dolgozom a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán, mellékállásként allergológiai és immunológiai szakrendelést folytatok a Doktor 24-ben. Boldog házasságban élek Budapest vonzáskörzetében, két felnőtt és egy 12 éves gyermekemmel.

Miért választottad ezt a szakmát?

1989-ben érettségiztem, a pályaválasztás során abban biztos voltam, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni. Vonzott az orvosi hivatás, a családban több orvos példakép is volt, ezért döntöttem úgy, hogy az orvosi egyetemre megyek. Rengeteget tanultam a kötelező egyetemi kurzusok mellett is, legnagyobb élményeim azokhoz a klinikai munkát végző helyekhez kötődnek, ahol önállóan végezhettünk munkát és ahol megismerhettem az egészségügyen belül működő rendszerek szükséges összhangját. A külföldi tanulmányok között egy  Egyesült Államokbeli ösztöndíj mutatott legtöbbet arról, hogy hogyan is lehet megteremteni a betegbarát munkakörülményeket.1995-ben a végzés évében helyezkedtem el a Szent László Kórház II. sz. Gyermekosztályán, mint gyakorló orvos, másfél év után helyeztek át az akkor még közösen működő felnőtt és gyermek őssejt-transzplantációs osztályra, ahol rövid kihagyásokkal ma is dolgozom.  A primer immunhiány mellett az allergiás betegségek gyógyításával is foglalkozom lassan 10 éve.

Mi volt az elmúlt 5 év során a legnagyobb kihívás számodra?

Nagyon szeretek a transzplantációs csapatunkban dolgozni, ahol egy jól felszerelt osztályon, megfelelő tárgyi feltételek mellett kollégáimra mindig számíthatok. Ha ez nincs, mindannyiunk munkája sokkal nehezebb. Mi megteremtettük annak lehetőségét, hogy az osztályos munka során jusson elég idő a betegségek elmagyarázására. A gyermek és a szülők biztonságérzetének megőrzése, lelki egyensúlya ugyanis alapvetően fontos a gyógyuláshoz. Az ambulancián lelkesen alkalmazom a játékterápiát a betegek vizsgálata közben, fantasztikus élmény, amikor a következő alkalomra már nem félve, szorongva érkezik meg egy gyermek hozzám. Fontos számunkra, hogy megünnepeljük az osztályon fekvő gyermekek születésnapját, együtt szervezünk és tartunk közös élményekben gazdag ünnepi eseményeket, például farsangra beöltözünk, adventre együtt sütögetünk a gyerekekkel. A munkahelyi stressz csökkentésére hasonló indíttatásból éveken át az osztályon dolgozók számára pszichodráma csoportot, majd erőforrás csoportot vezettem.Habár a mindennapi munka tud stresszes lenni, nem cserélnék senkivel. Reményt és erőt merítek a gyermek betegek kitartásából, gyógyulásba vetett hitükből és a kivételes, példaértékű szülői magatartásokból, amikkel itt az osztályon találkozunk.

Nagyon fontos helye van a mindennapi életünkben a tudományos megbeszéléseknek, továbbképzéseknek, publikációknak. Rendszeresen adunk elő magyarországi és nemzetközi fórumokon. Aktívan részt vállalok a klinikai immunológiai és allergológiai, valamint a csecsemő és gyermekgyógyászati szakorvosképzésben. Fontosnak tartom a betegek számára készülő tájékoztató előadásokat, a primer immunhiányos betegek érdekvédelmi csoportjának ( PIBE) közreműködésével rengeteg szorongást, félelmet tudunk eloszlatni előadásainkkal.

Az általam készült oktató anyagok közül több jelenleg is elérhető az interneten keresztül:

1. Primer immunhiány a mindennapokban

2. Ne hagyd, hogy legyőzzön az immunbetegség!

3. Tévhitek a védőoltásokról és a védőoltás allergiáról

4. Mária rádió Hitvalló (Az oldalon érdemes a ctrl+f billentyűkkel megnyitni a keresőablakot, majd oda beírni a Doktornő nevét! szerk.)

Elérhetőség

Adószámunk megváltozott! Új adószámunk: 18137587-1-42