Dr. Egyed Bálint

Dr. Egyed Bálint

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelölt

Bemutatkozás

Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika (Tűzoltó utcai Részleg)

„Alázat. Család- és betegközpontúság. A legkorszerűbb gyógyítás megteremtése. Ezek a fogalmak határozzák meg számomra a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat működését.”

„A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Hematológiai Munkacsoportjának hála már húszéves koromban megismerhettem a gyermekgyógyászat ezer arcát: a játékosság és szakmaiság helyes arányát, a betegeknek szentelt minőségi idő fontosságát, a gyermekmosoly erejét, a felnőtteket messze túlszárnyaló küzdeni akarást és kitartást. A legtöbb onkológiai betegség hosszas kezelést igényel, amelynek során az orvos, nővér szinte a család részévé válik egy időre, megismeri a kis betegek és hozzátartozóik igényeit, nehézségeit. Ettől a ponttól kezdve válhat a gyógyítás igazán személyre szabottá és bizalmassá.

A jövő gyógyítását még inkább család- és tudományközpontúnak képzelem el. Hiszem, hogy a gyógyítási lehetőségek maximumát kell biztosítani a mindennapi gyakorlatban, a laboratóriumi-kutatói munkát pedig közvetlenül hasznosíthatónak tartom a gyógyításban. Felemelő érzés és élmény részt venni egy olyan folyamatban, amely a gyermekek súlyos betegségének és azok hátterének azonosításától a gyógyulásukig, felnőtté válásukig ível.

A beteg gyermekek motiváltsága, életszeretete, optimizmusa az ezen a területen dolgozókat is nap mint nap táplálja. Bakos-Tóth Márta fogalmazta meg rendkívül szemléletesen azt, milyen élettapasztalatot jelent gyermekként megélni egy súlyos betegséget, és mit jelent ez a világnak: „a daganatos betegségből gyógyult gyermek lelki értelemben véve a felnőtt társadalom elitje”.”

Gyógyító-kutatási tevékenység:

  • Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika – Hematológiai Munkacsoport
  • HCEMM-SE Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport – Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet

Kutatási terület:

Gyermekleukémiák mély molekuláris karakterizálása, innovatív módszerek a gyermekonkológiai genetikai diagnosztikában, célzott kismolekulájú inhibitorok molekuláris indikációja és klinikai felhasználása, örökletes benignus hematológiai betegségek etiológiája.

Elnyert szakmai díjak, pályázatok:

  • K&H Jövő Gyógyítója Díj, 2024
  • OTKA PD23 kutatási támogatás (Szekvenálás alapú rizikóstratifikáció és a terápia-refrakteritás előrejelzése gyermekkori hematológiai kórképekben), Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, 2023
  • PhD fokozat (Genetic markers as tools for individualized disease monitoring in pediatric acute lymphoblastic leukemia), Semmelweis Egyetem, 2023
  • Kooperatív Doktori Program Ösztöndíj, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, 2020
  • Dr. Haynal Imre Emlékérem, Semmelweis Egyetem, 2019

Elérhetőség