Főoldal > Kapcsolat > Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály

Elérhetőség:

Cím: 1097 Budapest Gyáli út 5-7.

Tel: +36-1/455-8229

 

 

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológai és Infektológiai Intézet 1991-ben nyitó Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya a Magyar Gyermekhematológiai és Gyermekonkológiai Hálózat legnagyobb vérképző őssejt-transzplantációs központja. Az osztályon gyermekbetegek autológ és allogén transzplantációját végezzük, családi és idegen donorral; csontvelői, perifériás és köldökvér őssejt graftok felhasználásával.

A hazai gyermekhematológia rendszerében kiemelten foglalkozunk egy- és többvonalas csontvelő-elégtelenségben, veleszületett immunhiányos állapotban, nem malignus hematológiai betegségben szenvedő betegek ellátásával, a diagnózistól a konzervatív kezelésen és gondozáson át, egészen a transzplantációs ellátásig. Ezen kívül olyan konzervatív kezeléssel nem gyógyítható malignus hematológiai betegségek (akut lymphoid leukaemia, akut myeloid leukaemia, krónikus myeloid leukaemia, juvenilis CML, Hodgkin lymphoma, non-Hodgkin lymphoma, myeloma multiplex, CLL), és szolid tumorok (neuroblastoma, Ewing sarcoma, medulloblastoma) esetében végzünk őssejt-transzplantációt.

A betegek az egész ország területéről, de kiemelten Budapestről, valamint Közép-, Dél- és Nyugat-Magyarországból érkeznek.

A betegellátás két részlegen és a szakambulancián zajlik. Az osztály két helyszínen, a 11-es  pavilon 4/A részén és a 20. pavilon földszintjén 20 ággyal működik.

 

 

szent laszlo table

 

 

A 11-es pavilonban 5 autológ, 5 allogén szoba illetve box, valamint 2 peritranszplantációs célokat szolgáló szoba van.

 

 

Szt Laszlo kep1

 

 

A 20-as pavilonban 4 kórteremmel rendelkezünk.

 

 

Szt Laszlo kep2

 

Az osztály tárgyi eszközökkel való ellátottsága iránt kivételes feltételeket támaszt, ebből a szempontból a transzplantációs osztály szubintenzív osztálynak számít. A legalapvetőbb szempont a betegbiztonság megteremtése, ezért a betegek sokparaméteres, folyamatos megfigyelése betegágymelletti és központi (az intenzív osztályra is bekötött) monitorrendszerrel történik. Az izolációs szobában elhelyezett betegek állapotát az akut történések (pl. eszméletvesztés, ágyról leesés, elesés, görcsölés) azonnali felismerése végett biztonsági betegmegfigyelő kamerák is segítik. Az egyes betegek rendszerint egyszerre 8-10 féle gyógyszeres infúziót kapnak, amelyhez biztonságos, központi monitorral bíró infúziós pumparendszer szükséges. E feltételek folyamatos megteremtését és fenntartását nagyrészt alapítványi hozzájárulással végezzük.

 

 

Szt Laszlo kep3

 

Az osztályon hosszú heteket, hónapokat, különszobában eltöltő gyermekek számára – immár 6 éve – művészet- és élményterápiás programot működtetünk. Napi gyakorisággal képzőművészek, mesemondók, zeneterapeuták, és más foglalkoztatók jönnek a bent fekvő és az ambuláns betegekhez. A programokhoz fényképezőgépeket, laptopokat, videót, TV-ket, DVD lejátszókat vettünk. A UPC a transzplantációs szobákba bevezette ingyenesen az internetet. Mindennap pedagógusok járnak a steril szobában tartózkodó gyerekekhez. Bővebb információt a pedagógusok munkájáról itt olvashat: Iskola a kórházban.

 

Szt Laszlo kep4

 

Szakambulanciánk az 1pavilonban látja el a betegeket. Speciális profiljából következik, hogy a betegellátás elsősorban gondozás jellegű. A szakrendelésen ellátott betegek részben a csontvelő-transzplantáció előtti kivizsgáláson ill. az átültetést követő, évekig tartó ambuláns ellenőrzésen megjelenő betegek, részben az egyéb, hematológiai betegségekben szenvedő gyermekek ellátása, gondozása, illetve az immundefektusban szenvedő, vagy immundefektus irányában kivizsgálandó betegek. Éves forgalmunk meghaladja a 2600 esetet.

 

 

Szt Laszlo kep5

 

A szülők (elsősorban az édesanya) elhelyezése egyes esetekben az osztályon, gyermekével közös kórteremben, gyakrabban az alapítványaink által üzemeltetett 9 apartmanos anya-gyermekszálláson, az 5. pavilonban (Démétér Ház) történik.

 

 

Szt Laszlo kep6

 

Bár az egység működtetését nem a kórház végzi, hanem a Démétér és az Őssejt Alapítvány, az alapítványok ily módon a kórházat kisegítve teljesítik a transzplantált gyermekek szüleinek elhelyezésére vonatkozó – az ÁNTSZ által minimumfeltételként megkövetelt – előírást.

 

 

Szt Laszlo kep7

 

A Démétér Ház ad otthont a transzplantáció alatt a betegek családjainak, majd az átültetést követő hónapokban innen járnak hetente több alkalommal kontroll vizsgálatra az ambulanciára betegeink.

A Démétér Házhoz kapcsolódik a Démétér Program is, amelyet az osztály és az alapítvány munkatársai közösen végeznek, Sedlák Gabriella szociális program koordinátor vezetésével.

A csontvelő-transzplantáció az orvostudomány egyik csúcstechnológiája, amely egy igen komoly beavatkozás, tartós, hónapokig tartó kórházi kezeléssel és sajnos komoly halálozással is járhat, a betegek 10-20%-át elveszíthetjük.

A beavatkozás nagy lelki és fizikai stresszt jelent a beteg és a szülő számára egyaránt. Egyik szülő érzékletes megfogalmazása szerint:

A visszafordíthatatlanságot volt a legnehezebb elfogadni. Amikor az egészségesnek hitt gyermek hirtelen a halálos kór árnyékába kerül, az ember úgy érzi magát, mint akit víz alá nyomtak  

A Démétér program célja, a beteg és családja érzelmi, szociális helyzetének, életkörülményeinek javítása, a felmerülő nehézségek enyhítése.

 

Az osztály munkatársai:

 

Osztályvezető Dr. Kriván Gergely, PhD (gyermekgyógyászat, hematológia, neonatológia, infektológia)
Orvosok Dr. Kállay Krisztián (gyermekgyógyászat, hematológia)
Dr. Benyó Gábor (gyermekgyógyászat, hematológia, onkológia)
Dr. Goda Vera (gyermekgyógyászat, immunológia)
Dr. Kassa Csaba (infektológus szakorvosjelölt)
Dr. Stréhn Anita (gyermekgyógyász rezidens)
Dr. Csordás Katalin (osztályos orvos)
Osztályvezető ápoló Andreovszki Ilona (Gyermek Transzplantációs Részleg)
Szűtsné Bárdos Gyöngyvér (Gyermekhematológiai és Peritranszplantációs Részleg)
Ápolók 3 ápoló műszakonként, plusz két 8-órás ápoló (Gyermek Transzplantációs Részleg)
1 ápoló műszakonként, plusz egy 8-órás ápoló (Gyermekhematológiai és Peritranszplantációs Részleg)
Pszichológus Kecskeméti Éva
Milán Flóra
Pedagógus Bíróné Pallag Erika
Domokos Krisztina
Dietetikus Simon Gézáné
Gyógytornász Seres Beáta

 

Osztályunk alapítványai:

Gyermekonkológiai Hálózat

Adószám: 18137587-2-43

 

Csontvelő Alapítvány

1097 Budapest, Gyáli út 5-7.

Adószám: 19662277-1-43

Bankszámla szám: 10200885-32611283-00000000

 

Szent László Őssejt Alapítvány

1224 Budapest, Csóványos utca 9.

Adószám: 18088823-1-43

Bankszámla szám: 10102086-76677302-00000004

 

Démétér Alapítvány

1224 Budapest, Csóványos utca 9.

Adószám: 18256110-1-43

Bankszámla szám: 10102086-56951900-01001003 További számlaszámok >>

 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat működését! 

Támogassa közvetlenül a gyermekek gyógyulását! Támogassa a Gyermekgyógyítókat!  

ALAPÍTVÁNYOK, ADÓSZÁMOK, EGY SZÁZALÉK