gyermekgyógyítás

Így változtatja meg a gyermekrák elleni küzdelem jövőjét a biobank!

Világmegváltó ötlet, amely alapjaiban reformálja meg a gyógyítást – ez a biobank, a személyre szabott terápiák és a gyermekrák elleni küzdelem egyik kulcsa!

50 évvel ezelőtt öt daganatos megbetegedéssel diagnosztizált gyermekből négyet elveszítettünk. Amióta összefogtak a hazai gyermekgyógyítók és megalakult a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat, a túlélési esély 30%-ról 80%-ra emelkedett. Az ország nyolc kezelő centrumában harmonizált szakmai irányelvek mellett a legmodernebb eszközökkel történik a gyermekek diagnosztikai ellátása és gyógykezelése.

Ez a közös erőfeszítéseken alapuló szemlélet most egy újabb mérföldkőhöz érkezett. A Hálózat 2022 nyarán megalapította a SCOPEDIS elnevezésű országos Gyermekonkológiai Biobankot, amely nemcsak hazánkban, hanem a régiónkban is egyedülálló kezdeményezés.

Hogyan változtatja meg a gyermekgyógyítás jövőjét a biobank?

Napjaink orvostudományában az egyik leggyorsabb fejlődés a gyermekkori daganatos betegségek kezelésében és korai felismerésükben tapasztalható.

Ebben felbecsülhetetlen szerepe van annak, hogy a biobankokban tárolt mintáknak köszönhetően a kutatók egyre jobban megérthetik a betegségeket. Meg tudják vizsgálni, hogy az adott beteg hogyan reagál egy-egy kezelésre, melyik lenne számára a legeredményesebb gyógyszer, terápia. A személyre szabott gyógyítás a gyermekrák leküzdésének egyik kulcsa és jövője!

A jövő Magyarországra érkezett!

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat által alapított  SCOPEDIS biobank létrejöttével mostantól Magyarországon is megvan a lehetősége az érintett családoknak, hogy a kezeléshez, vagy a daganat eltávolításához szükséges mintavétel során felajánlja a vizsgálatokhoz már nem szükséges, maradék biológiai mintákat.

A biobankban tárolt, beteg gyerekektől levett vér-csontvelő, vagy szövetminták és a kapcsolódó klinikai adatok összessége felbecsülhetetlen értéket, a “közös kincset” képviseli nemcsak a jövő diagnosztikai-és terápiás fejlesztései számára, hanem már a jelen gyermekgyógyítóinak munkája során is. A kincset létrehozó csapatban, mind a nyolc kezelő centrumban rengeteg elhivatott kolléga dolgozik együtt annak érdekében, hogy minél szélesebb körből minél reprezentatívabb kutatási anyag gyűljön össze a biobankba.

Hamarosan létrejön a biobank saját honlapja, ahol az érintettek és érdeklődők számára minden tájékoztató adat megtalálható lesz.

Tuboly Eszterrel, a Gyermekonkológiai Hálózat Biobank-projektjének vezetőjével korábban a WMN magazin is készített interjút.

Ismerje meg a hazai gyermekgyógyítás jövőjét, kövesse híreinket a gyermekonkológiai biobank fejlődéséről és munkájáról!