A biobank, avagy a gyermekgyógyítás jövője

Ahogy ígértük, folyamatosan beszámolunk a gyermekonkológia területét érintő legérdekesebb innovációkról és újdonságokról. Nemrégiben Dr. Tuboly Eszterrel beszéltünk, aki a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat biobank projektjének vezetőjeként azért dolgozik, hogy a gyógyító munka még hatékonyabb lehessen – mind a jövőben, mind a mában.

Azoknak, akik még nem hallottak róla, el tudod kérlek mondani, hogy mi is az a biobank?

A biobank bármilyen típusú, vagy eredetű biológiai minták és a hozzájuk kapcsolódó – emberi minta esetében személyazonosításra nem alkalmas – információk tárháza. Az itt őrzött minták kiváló minőségűek, állapotuk hűen tükrözi a mintavételt közvetlenül megelőző biológiai folyamatokat és az adatokkal együtt a közeli, vagy akár a távoli jövő kiváló tudományos kutatásait, fejlesztéseit hivatottak támogatni. Ennek az a lényege, hogyha van egy jó tudományos ötlet, például egy piacon lévő gyógyszer új, a korábbinál sokkal hatásosabb célpontjára, akkor a kutatóknak nem kell hosszú hónapokig, vagy akár évekig gyűjtögetniük a tesztekhez szükséges jó minőségű mintákat, hanem egy biobankból kikérhetik őket egyszerre akár több százas, vagy több ezres nagyságrendben. 

Mióta vagy a biobank vezetője?

Hivatalosan az idén január elsejével kezdtem meg a közös munkát a Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal. 

Mikor kezdődött a projekt, és mely szakaszában tart most?

Tudomásom szerint egy Országos Gyermekonkológiai Biobank létrejötte már több éve a Hálózat dédelgetett álma. A Hálózat Elnökével, Dr. Kriván Gergellyel karöltve Dr. Erdélyi Dániel kollégám volt az ötlet motorja, akitől átvettem a biobank alapításával járó, rendkívül szertágazó szervezési munkát. Ennek része volt az infrastruktúra-tervezés, a biobanki eszközökkel és berendezésekkel kapcsolatos piackutatás, a technológia és eszközpark kiválasztása, a mintákkal és adatokkal kapcsolatos minőségbiztosítás alapjainak lefektetése és a biobanki tevékenységek engedélyeztetése. Ezek mostmár talán sínen vannak, ezért elkezdtünk a minták és adatok gyűjtésében, feldolgozásában, szállítmányozásában, folyamatos ellenőrzésükben részt vevő kollégákkal való közös munkára koncentrálni, amelynek célja az, hogy a Hálózat minden centrumában harmonizált módon tudjunk minél jobb minőségű mintákat és egyszerűen, biztonságosan kezelhető adatokat gyűjteni, majd központosítva évtizedekig tárolni őket. Mindemellett, megérett az idő arra, hogy elkezdjük bemutatni a biobankot és annak hiánypótló tudományos szerepvállalását a nagyközönség számára. 

Miben jelentene előrelépést a gyógyító munka során a biobank létrehozása?

A biobankban tárolt, beteg gyerekektől levett vér- vagy szövetminták és a kapcsolt klinikai adatok összessége felbecsülhetetlen értéket képvisel nemcsak a jövő tudományos fejlesztései számára, hanem már a jelen gyermekgyógyítóinak munkája során is. Egy betegség lefolyása és a kezelés időtartama alatt a korábban levett és biobankban őrzött mintákból is nyerhetõ olyan tudás, információ, amelynek még nem voltunk a birtokában a betegség megjelenésekor. Voltak már rá példák a nagyvilágban, hogy egy biobanki mintán tett új felfedezés lényegesen megváltoztatta az egyén addig alkalmazott terápiáját, amely sokkal jobb életminőséghez és kimenetelhez vezetett. Az újonnan kifejlesztett, akár áttörést hozó diagnosztikai-és terápiás eljárások klinikai gyakorlatba történő bevezetésében pedig vitathatatlanul nagy szerepe lesz egy ilyen biobanknak. 

A személyi jövedelemadó 1%-ából befolyó források befolyására 2022 év végén lehet számítani. Hogyan tudnátok hasznosítani az így befolyó összegeket?

Addigra reményeink szerint már elkezdenek megtelni a rendkívül magas mintaminőséget garantáló, folyékony nitrogénnel működő tárolóink. Ezekben minden egyes pici mintát egyedileg kódolt tárolócsőben helyezünk el, szintén egyedileg kódolt tárolóállványokon. Ez a technológia, annak folyamatos utánpótlása nagyon költséges dolog; a fenntartható biobankolás az igazi kihívás, nem is annyira az alapítás. A magas minőséget folyamatosan garantálnunk kell, hiszen célunk minél több arra érdemes tudományos kutatás támogatása, akár a nemzetközi színtéren.

 

Május 20-ig adód 1%-ával Te is hozzá tudsz járulni a projekt fenntarthatóságához!

Fektesd be adód 1%-át a jövőbe:

Magyar Gyermekonkológiai Hálózat

Adószámunk: 18137587-1-43