Új terápiás lehetőség a visszatérő betegségek ellen!

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat éves nyári tudományos ülését Mórahalmon tartotta meg, 2022. május 26-28 között.

A rendezvényen a protokoll felelősök bemutatták a nemzetközi vizsgálatok újdonságait, amelyekben Magyarország is aktív résztvevő. A központok egységes kezelési elveket dolgoztak ki és fogadtak el számos új betegségcsoportban, tovább erősítve az egységes magyarországi ellátást. A nemzetközi munkacsoportokban való élő részvétel biztosítja a magyar gyermekek naprakész és világszínvonalú gyógyítását. 

Az egyik ilyen izgalmas újdonság lehetőséget ad eddig gyógyíthatatlan, minden kemoterápia és akár őssejt-transzplantáció után is visszatérő betegségek gyógyítására is!

Az új terápiás lehetőséget a Dél-pesti Centrumkórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának csapata mutatta be.

Az immunrendszer karmesteri feladatát ellátó úgynevezett T-sejtek normális esetben bonyolult és érzékeny egyensúlyi rendszerben dolgoznak, hogy minden fertőzéstől megóvjanak, de a saját szervezetünket ne támadják meg.

Egy leukémiás betegség elhatalmasodásával ez az egyensúly felborul, a szokásos T-sejtek nem bírnak a daganattal.

A betegtől nyert, genetikailag módosított CAR-T sejtek már nem bonyolult egyensúlyi rendszerben dolgoznak, az ő egyetlen parancsuk a daganatsejtek elpusztítása. A beteg szervezetébe a génsebészet után visszajuttatva felkeresik és fáradhatatlanul megölik az összes leukémiás sejtet. Ezzel a módszerrel a korábban gyógyíthatatlan, minden kemoterápia és akár őssejt-transzplantáció után is visszatérő betegségek több, mint felét meg lehet gyógyítani!

Gyermekgyógyítóink a nemzetközi munkacsoportokkal karöltve nap mint nap azért dolgoznak, hogy a gyermekkori daganatos betegségek gyógyulási aránya egyre magasabb legyen.

Minden új terápiás lehetőség egy újabb esély a gyerekeknek!

A Gyermekgyógyítók támogatásával ehhez az életmentő, jövőt építő munkának lehetsz a részese!

Nézd meg, hogyan segíthetsz!

Támogatás