Téli ülés, 2013.02.07-08.

Február 7-8-án került sor a Gyermekonkológiai Hálózat Téli Ülésére, melyen az őssejt-transzplantáció állt az előadások középpontjában.

 

A Hálózat minden évben kétszer ülésezik, melyeken a Hálózat működéséről készített féléves-éves beszámolókon túl, sor kerül a Tumorregiszter aktuális adatainak valamint a gyermekek kezeléséről, rehabilitációjáról szóló előadások bemutatására. A februárban megrendezett Téli ülésen az őssejt-transzplantációé volt a főszerep.

 

Magyarországon két centrumban, Budapesten és Miskolcon végeznek őssejt-transzplantációt.  A csontvelő rosszindulatú megbetegedései (leukémiák), bizonyos daganatos betegségek, immunhiányos állapotok és anyagcsere megbetegedések esetén a csontvelő cseréje jelenti a legjobb, esetenként az egyetlen lehetséges gyógymódot. A beavatkozást allogén csontvelő-transzplantációnak nevezik, még akkor is, ha manapság az esetek túlnyomó többségében nem csontvelő, hanem perifériás őssejt-készítmények átültetésére kerül sor. Az átültetés lényege, hogy a saját (beteg) csontvelőt maradék nélkül kiirtják, és a beadott idegen őssejtek az üres csontvelőt benépesítik. Ezek után a vérképzés és az immunrendszer donor eredetű lesz és betegségtől mentes. A gyógyulást a saját csontvelő kiirtásakor adott kemoterápiás szerek és/vagy sugárterápia, valamint az új immunrendszer betegség-ellenes hatása biztosítja. A transzplantáció olyan esetben választandó gyógymód, amikor ez a beavatkozás biztosítja a legjobb gyógyulási esélyeket. Minden őssejt-átültetést országos bizottság tárgyal meg és javasol, csak olyan esetekben, amikor arra feltétlenül szükség van. A másik csontvelő eredete szerint származhat rokontól, vagy idegen donortól. A rokon legtöbbször testvér, ritkán ikertestvér vagy unokatestvér, egészen speciális esetben szülő. A megfelelő családi donor hiányában nemzetközi donor-regiszterből kerül kiválasztásra a legmegfelelőbb személy, akinek adott esetben külföldön levett őssejtjeit repülőgéppel juttatják el Magyarországra, majd a megfelelő feldolgozás, előkészítés után a beteg transzfúzióként, vénásan megkapja. Az őssejt-készítmény ma legtöbbször perifériás eredetű, vagyis sejtnövelő gyógyszer adása után a donor perifériás vénáiból nyerik. Ritkán van szükség kimondottan csontvelő vételére, ekkor altatásban műtéti körülmények között nyerünk őssejteket. Terjed a köldökvér-transzplantáció, amikor nemzetközi köldökvér-bankokban keresnek megfelelő sejteket a betegek számára.