Daganatos Gyermekek Rehabilitációs Lelki Otthona, Bakonyszűcs

(Dr. Bakos-Tóth Márta klinikai gyermek-szakpszichológus)

A Bakony hegység vonulatai között, Pápától 20km-re, falusi környezetben egy üresen álló plébánia épületében, 1991-ben jött létre a bakonyszűcsi „Második Otthon”. Az Otthon a Magyar Gyermek-onkológia Munkacsoport rehabilitációs központja, Magyarország tizenegyedik gyermek-onkológiai centruma.

Az Otthont, egy onko-pszichológus hozta létre, aki ezt megelőzően több évtizeden keresztül a Magyar Gyermekonkológiai Munkacsoport Központjában, a kórházban gondozott gyermekek és családjuk pszichés gondozását végezte. Felismerte, hogy a hosszú, akár egy évig is tartó kezelés során a gyermekek kiszakadnak megszokott környezetekből, családjukból, kortársaik közül, sőt egyes esetekben csak szerzett testi fogyatékosságok árán lehetett őket teljesen meggyógyítani. A gyógyult gyermekek és családjuk segítséget, lelki gondozást igényelnek a kezelés befejeződése után, hogy fel tudják dolgozni, amin keresztül mentek, vissza tudjanak illeszkedni korábbi környezetekbe. Erre legalkalmasabb az Otthon által nyújtott védett közösség, mely a kórházi osztály és a társadalom közti átmenetet jelenti.

Az Otthon célkitűzése a testi-lelki megerősítésen, remény-nyújtáson túl a beteg kreativitásának ösztönzése, és a szociális beilleszkedés minden oldalú támogatása felbátorító közegben.

Az Otthonban a beteg gyermekek régebben gyógyult társaikkal nyaralhatnak együtt, eközben erőt meríthetnek tőlük, tapasztalatot szerezhetnek, felvértezhetik magukat a rájuk váró kihívásokkal szemben. Nemcsak sorstársaikkal van lehetőségük a beteg gyermekeknek találkozni, hanem egész családokat is fogad az Otthon, annak érdekében, hogy a különleges odafigyelést igénylő beteg családtag miatt felboruló családi egyensúly helyreállhasson ismét, visszatérhessen a normál kerékvágásba.

Az Otthon alapvető célkitűzése a megfelelő környezet és anyagi háttér biztosítása ehhez a folyamathoz. Jelenleg két ház áll rendelkezésre nagy udvarral, a nyári melegben úszómedencével és egy nagyon szép és kellemes falusi környezettel, mely ideális rehabilitációs célokra. A családok válláról itt lekerül minden megélhetési teher az évente többször is igénybe vehető egy-egy hét során, az ingyenes ellátás és a kiválóan szakképzett személyzet révén. Az Rehabilitációs Otthon egyszerre körülbelül 40 személyt tud fogadni.

Mivel hazai körülmények között más intézményben nincs lehetőség krónikusan beteg gyermekek tervszerű rehabilitációjára, 1995 óta az Otthon lehetőséget biztosít más krónikus betegségben (cukorbeteg, epilepsziás, transzplantált, anyagcsere betegség) szenvedő gyermekek közös rehabilitációjára is.

A Rehabilitációs Otthon szakmai programja kezdetben csak a terápiás üdültetés és ezen keresztül történő humánus remény- és örömnyújtás volt, Az eredményesség tükrében alakult át olyan családsegítő lelki gondozást végző civil szervezetté, amely a speciális egészségügyi problémákkal sújtott egyének és családjaik pszicho-szociális gondozását sokoldalúan igyekszik megvalósítani együttműködve a testi gyógyítást végző intézmények orvosival és pszichológusaival.

Elérhetőségünk:

Tel.: (89) 341-098,(89) 353-134

Fax: (89) 341-013

8572 Bakonyszűcs, Petőfi u. 2.

 

ALAPÍTVÁNYOK, ADÓSZÁMOK, EGY SZÁZALÉK

TÁMOGASSA A DAGANATOS MEGBETEGEDÉS GYÓGYÍTÁSÁBAN RÉSZTVEVŐ ORVOSOKAT, ÍGY SEGÍTSÉGE KÖZVETLENÜL JUTHAT EL A BETEG GYERMEKEKHEZ!