Reménykedd – Flóra győztes csatája

Flóra igazán különleges kislány! Élete első éveiben nagy csatát vívott egy súlyos betegség ellen, melyből családja, valamint a pécsi és a budapesti Gyermekgyógyítók támogatásával győztesen került ki!

Már születésekor kiderült, hogy nagyon kevés a vérlemezke száma, laboreredményei pedig csontvelő elégtelenség jeleit mutatták. A 8 hónaposan vett csontvelőminta is azt támasztotta alá, hogy gondok vannak a vérképzésével, amit idővel ki lehet nőni, de fennáll a veszélye egy súlyos betegség kialakulásának is.

A folyamatos kontrollvizsgálatok során Flóra eredményei nem javultak, de a kislány közérzetén eleinte semmit nem lehetett ebből érzékelni. 5 és fél évesen azoban az állapota romlani kezdett, így előbb a pécsi központba került, majd Budapestre, hogy – a nemzetközileg bevált protokollt követve – elvégezzék a csontvelő-transzplantációt.

Szerencsére a legidősebb testvér, az akkor 18 éves Anna alkalmasnak bizonyult donornak.

„Amikor felkerültünk Budapestre, teljesen kikészülve, akkor már minden este közöttünk aludt a gyerek, mert egy pillanatot sem akartunk nélküle tölteni, annyira féltettük. Kassa Csaba doktor úrnak annyira megnyugtató a személyisége, olyan pozitív és előremutató minden mondata, hogy ott, akkor éreztem, hogy jó kezekben vagyunk. Végtelenül türelmes volt velünk, ami az évek óta húzódó kétségekkel teli időszakban kincset ért” – meséli Flóra édesanyja.

 A transzplantáció során a kemoterápiától legyengített immunrendszerű gyerekek egy pár négyzetméteres elkülönített szobába (steril boxba) kerülnek, így védik őket a fertőzésektől. A 6 éves kislány és édesanyja elválaszthatatlanok voltak ebben a nehéz időszakban, így Éva is beköltözött kislánya mellé a steril boxba.

Szerencsére a transzplantáció után Flóra állapota gyorsan javult, ma pedig már iskolás, gyönyörű kislány!