Reménykedd – Alexandrának nincs lehetetlen!

Immuntrombocitopénia, vagy idiopátiás thrombocitopéniás purpura – fura szavak, amiket Alexandra már 7 éves korában megtanult, amikor diagnosztizálták nála a betegséget.

Alexandra sorsát már évek óta nyomon követjük, hiszen a kislány minden évben lelkes résztvevője az ITP kampányunknak!

Az ITP nem ritka, mégis alig ismert autoimmun betegség. Az érintettek életét gyakori vérzések (pl. orrvérzés), a legkisebb ütések nyomán is kialakuló véraláfutások, fáradtság, gyengeség nehezíti.

A betegség leglátványosabb tünete a bőrön jelentkező kék vagy vörös pöttyök, amelyek dörzsölés hatására vérezni kezdenek. Ha a betegség súlyosabb formájáról van szó, akkor ezek összefolynak, hematóma alakul ki belőlük a bőr alatt. Ha a betegtől vért vesznek, akkor a tűszúrás helye nagyon nehezen alvad be. Gyakori körükben az orrvérzés, fogászaton pedig a fogínyvérzés. Súlyosabb esetben kialakulhatnak életveszélyt okozó belső vérzések. A lila, ami az ITP színe, nem csak a zúzódások spontán vérzését szimbolizálja, hanem azt az érzelmi stresszt és szorongást, amit az ITP okoz a beteg lelkében.

Az ITP-s gyerekeknek nagyon kell vigyázniuk arra, nehogy megsérüljenek. Szerencsére megfelelő gyógyszerek szedésével és ők is teljes életet életet élhetnek – ahogyan Alexandra is!

A kislány számára a kezdeti időszak nagyon nehéz volt, többször alacsony trombocitaszámmal a kórházban kellett töltenie heteket, majd a gyakori kontrollvizsgálatok is eléggé megviselték. Ennek ellenére sikeresen teljesítette a második osztályt.

Bár továbbra is nagyon kellett vigyáznia, nehogy megsérüljön, ám az aktív, örökmozgó kislányt ez nem akadályozta meg abban, hogy sportoljon, játsszon, biciklizzen. Amikor 11 éves lett, az ITP hét alkalmából egy síelős fényképet küldött magáról.

„Ez a kép azt üzeni, hogy számomra nincs lehetetlen! Nem hagyom, hogy az állapotom bármiben befolyásoljon!” – írta nekünk.

Alexandra most nagy esemény előtt áll: nyolcadik osztályos lett, így döntenie kell a továbbtanulásról. Továbbra is nagyon szeret sportolni. A rendszeresen szedett gyógyszereknek köszönhetően az állapota stabil, és teljes életet élhet!

 

Központjainkban hematológiai betegséggel küzdő gyerekeket is gyógyítunk.

Infúziós pumpákra az ő kezeléseikhez is szükség van!

🙏 Támogasd Te is, hogy mindig elegendő eszköz álljon rendelkezésre!