Magyar Véradók Napja

November 27 – A magyar véradók napja

A magyar véradók napját 1988 óta ünnepeljük, november 27-én. A sokszoros véradók ezen a napon kitüntetést kapnak, és köszöntik azokat is, akik a véradásszervezésben dolgoznak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint idén már 846 000 beteg gyógyulását segítette 282 000 véradó.

A daganatos gyermekek kezeléséhez rendszeresen nagyon sok vérre van szükség, ezért végtelenül hálásak vagyunk mindenkinek, aki véradással segíti a kis hősök gyógyulását!

Miért olyan fontos a véradás?

  • Mert a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem lehet előállítani – csak véradással juthat hozzá az, akinek szüksége van rá
  • Számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban ehhez a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia
  • A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

Érdekességek a véradásról

  • Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van, ebből kb. fél liter tartalék, amely szükség esetén mobilizálható. Ezért lehetséges a véradás anélkül, hogy a véradónál egészségügyi problémát okozna

  • Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s, míg a legritkább az AB-s.
  • Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: Adj vért és ments meg három életet!
  • A véradás folyamata a kivizsgálással, pihenéssel együtt mindössze egy órát vesz igénybe – ebből maga a véradás kb 5-10 perc. Három embernek azonban az életben maradást, a gyógyulást jelenti!

Adj vért, és ments meg te is három (gyermek)életet!

Jelentkezz ápolóként a DPC Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályára!