Nemzetközi ITP hét a Gyermekgyógyítókkal!

Immuntrombocitopénia.

Az egyik leggyakoribb autoimmun vérzési rendellenesség. Az autoimmun betegségekben a szervezet immunreakciót indít egy vagy több, látszólag jól működő szervrendszerrel szemben. Az ITP-ben a célpontok a vérlemezkék (trombociták).

Tízszer annyi embert érint, mint a hemofília, de a legtöbb ember (beleértve az egészségügyi szakemberek egy részét is) még sosem hallott róla. Bárkit érinthet, életkortól, nemtől, származástól függetlenül.

Az érintettek életét gyakori vérzések (pl. orrvérzés), a legkisebb ütések nyomán is kialakuló véraláfutások, fáradtság, gyengeség nehezíti 😷

Az ITP által okozott sebek a bőrnél mélyebbre hatolnak. A lila szín (az ITP színe) nem csak a zúzódások spontán vérzését szimbolizálja, hanem azt az érzelmi stresszt és szorongást, amit az ITP okoz a beteg lelkében.

Az ITP gyakran társul kimerültséggel, fáradtsággal és depresszióval, ami jelentősen rontja a betegek életminőségét. A fáradtság lehet a gyógyszeres kezelés mellékhatása, de okozhatja a citokin-, és szerotoninszintben bekövetkező változás is. A betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya miatt az ITP-s betegek gyakran érzik magukat magányosnak vagy elszigeteltnek.

📢 Ez a hét most róluk szól!

Minden évben szeptember végén csatlakozunk a nemzetközi ITP kampányhoz, hogy felhívjuk a figyelmet erre a kevésbé ismert, ám gyakori vérképzési rendellenességre.

Az idei nemzetközi kampány szlogenje: Knowledge Is Power!

Tudj róla, ismerd meg, hiszen a tudás erő!

Ha érintett szülő vagy, csatlakozz az ITP Gyerekkorban facebook csoporthoz, ahol sorstársak közössége és szakértők segítsége vár!

Ha pedig elmesélnéd a történetedet, hogy mások erőt meríthessenek belőle, írj nekünk a [email protected] email címre!