Hagyományteremtő kongresszus Prágában

Első alkalommal került megrendezésre a SIOPE 2019 kongresszus, mely ezúttal a nem csak a gyermekonkológusokat,  hanem a gyermekhematológusokat is megszólította.

A SIOP (International Society of Pediatric Oncology) a világ legnagyobb gyermekonkológiai szervezete, éves kongresszusa találkozóhelye a világ minden tájáról érkező onkológusoknak. A SIOP európai tagszervezete, a SIOPe ennél is tovább ment: megnyitotta kapuit a gyermekhematológusok előtt is.

Az első alkalommal megrendezett éves gyűlés hagyományteremtő szeretne lenni. Koncepciója szerint egy kongresszuson találkozott a gyermek hemato-onkológia tereületén tevékenykedő valamennyi európai orvos. A hagyományos onkológiai témák mellett szerepet kaptak olyan társszervezetek, mint a gyermekkori leukémiákkal foglalkozó patinás BFM munkacsoport, az európai őssejt-transzplantációs társaság (EBMT) gyermek munkacsoportja vagy a csontvelőelégtelenségek kezelését koordináló EWOG munkacsoport.

Az újszerű felfogás szerint rendezett konferencián közös szekciókon találkozhattak ezek a munkacsoportok, ami korábban nem volt lehetséges. A kibővített kommunikációs lehetőségek izgalmas új lehetőségeket rejtenek további együttműködések kialakítására. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tíznél több taggal, a fenti munkacsoportokba dedikált protokoll felelőseivel gyümölcsözően részt tudott venni a konferencián.