Gyógyítás szívvel és szakértelemmel: betekintés a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat világába

Amikor egy szülő szembesül gyermeke súlyos betegségével, olyan érzések kavarognak benne, amelyeket szavakkal alig lehet kifejezni. A félelem, a bizonytalanság, az aggodalom minden gondolatot átszőnek. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben válik igazán fontossá, hogy a családok a lehető legjobb kezekben tudják a gyermeküket.

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat több mint fél évszázada áll azon küldetés szolgálatában, hogy a daganatos betegséggel küzdő gyerekeknek és családjuknak a legmagasabb színvonalú ellátás mellett, emberi támogatást is nyújtson. Ebben a küzdelemben nem elég pusztán a legkorszerűbb kezelések alkalmazása; a gyógyulás útján a remény, a küzdeni akarás és a kitartás is alapvető szerepet játszik.

Dr. Kriván Gergely, a Hálózat elnöke, osztályvezető főorvos, szívhez szólóan beszélt az intézmény működési filozófiájáról: „A családok beteg gyermekükkel nehéz élethelyzetben kerülnek hozzánk, sokszor nagyon kimerülten, utolsó lehetőségként kapaszkodnak belénk. Éppen ezért nagyon nagy a felelősségünk. Nemcsak szakmai tudást és biztonságot kell nyújtanunk, hanem szeretettel körülvéve őket segítenünk kell abban, hogy a legfontosabbra koncentrálhassanak: gyermekük gyógyulására.

(Dr. Kriván Gergely és Dr. Kassa Csaba a már gyógyult, kontroll vizsgálatra visszatérő gyerekekkel)

Az osztályokon valóban családias a légkör, ahol az orvosok és nővérek mellett pszichológusok, lelki gondozók, gyógytornászok, dietetikusok, szociális munkások, pedagógusok és különböző terápiás szakemberek is részt vesznek a gyógyító munkában. Az osztályok működését egy olyan közösségi szemlélet jellemzi, amely a tisztelet, türelem és emberség alapjaira épül, hiszen minden itt dolgozó szakember igazi hivatásának érzi a gyermekgyógyítást.

Itt megismerhettem a gyermekgyógyászat ezer arcát: a játékosság és szakmaiság helyes arányát, a betegeknek szentelt minőségi idő fontosságát, a gyermekmosoly erejét, a felnőtteket messze túlszárnyaló küzdeni akarást és kitartást. A legtöbb onkológiai betegség hosszas kezelést igényel, amelynek során az orvos, nővér szinte a család részévé válik egy időre, megismeri a kis betegek és hozzátartozóik igényeit, nehézségeit. Ettől a ponttól kezdve válhat a gyógyítás igazán személyre szabottá és bizalmassá.” – vallja Dr. Egyed Bálint, Jövő Gyógyítója közönségdíjas fiatal gyermekorvos

Az együtt töltött hosszú hónapok alatt az orvosok és a nővérek gyakran válnak a család részévé, így a gyógyulás folyamata személyre szabottá és bizalmassá válik. A közös ünneplések, a játékterápia alkalmazása, a születésnapok megünneplése mind hozzájárulnak egy pozitívabb kórházi környezet megteremtéséhez.

Tényleg lelkileg nagyon nagy támaszaim voltak, mind a nővérek, mind az orvosok. Mindent tudtak rólunk, sokat játszottak Tomival, rengeteget beszélgettem velem és tartották bennünk a hitet és erőt.” – emlékszik vissza Dia, Tomi édesanyja a miskolci központban töltött időszakról.

(Délutáni társasjáték a szegedi központban)

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosainak elhivatottsága, a gyógyítás iránti szenvedélyük, a mély empátia, és a közös cél a garancia arra, hogy minden magyar daganatos gyermek a lehető legjobb kezekben van. A számok magukért beszélnek: az életmentő kezeléseknek és a csapatmunkának köszönhetően a túlélési arány az elmúlt évtizedekben többszörösére emelkedett.

Ahhoz, hogy ez a nemes küldetés tovább folytatódhasson, szükség van a jólelkű civilek támogatására is. Az SZJA 1%-nak felajánlása életeket menthet és hozzájárulhat ahhoz, hogy a daganatos betegséggel küzdő gyerekek és családjaik továbbra is a lehető legjobb kezekben érezhessék magukat. Tegyünk közösen a daganatos gyermekek gyógyulásért, az adó 1% felajánlásával!

Támogassa ön is személyi jövedelemadó 1%-ával közvetlenül, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosokból és nővérekből álló kivételes csapatának munkáját!

Adószámunk: 18137587-1-42