Gyermekonkológia 2014-ben

Az elmúlt négy évtizedben a daganatos betegségek gyógyítása terén a legjelentősebb haladás a gyermekkori esetek kezelési eredményeiben történt mind nemzetközi szinten, mind Magyarországon.

Noha a rosszindulatú daganatos-leukémiás betegségek gyermekkorban lényegesen ritkábban fordulnak elő, mint felnőttkorban, jelentőségük mégis kiemelkedő, mivel:

  1. a betegségek közül a leggyakoribb halálok 1 és 18 éves kor között,
  2. időben felismerve és megfelelően kezelve teljesen meggyógyíthatók és leszármazottaik között sem fordul elő gyakrabban daganatos betegség vagy fejlődési rendellenesség,
  3. gyógyulás után lényegesen több társadalmilag is hasznos életév áll előttük, mint a felnőtt betegek esetében,
  4. egy gyermek elvesztése olyan csapás az egész család részére, mely csak nehezen, hosszú évek után és akkor sem teljesen dolgozható fel; rontja mind a szülők, mind a testvérek életminőségét, életvezetését.

Míg a hatvanas évek elején csak a betegek töredéke gyógyult meg véglegesen, ma a Magyarországon évente diagnosztizált 250-300 daganatos gyermek kétharmadát meggyógyítjuk. Természetesen a túlélési esélyeket alapvetően meghatározza a daganat típusa. Ennek eredményeként minden 800 fiatal felnőttkorba lépő személy közül 1 valamely gyermekkori rákos betegség túlélője.

E hatalmas előrelépés nagyrészt annak köszönhető, hogy a betegeket a négy évtizede működő Magyar Gyermekonkológiai Hálózat (azaz a Gyermekgyógyítók) 8 gyógyító és egy rehabilitációs központjában, egységes terápiás és szupportációs elvek mentén, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek gyógyítják.

Kérjük, segítse a Gyermekgyógyítók munkáját, és támogasson minket adója 1%-ával! ADÓSZÁMUNK: 18137587-2-43