Tejcukorszegény diéta

Laktóz intolerancia

A tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia) az enzim hiányon alapuló táplálék intoleranciák leggyakoribb tagja.

 

A tejcukor (laktóz) a tejben jelentős mennyiségben megtalálható szénhidrát. A laktóz bontását a vékonybél bolyhain található laktázenzimek végzik. A laktázenzim a magzati életben alakul ki, csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, és 3 éves kor után lassan csökken a mennyisége. Csecsemő- és kisdedkorban inkább csak a bélnyálkahártya károsodásával járó betegségek esetében csökken a mennyisége. Nagyobb gyermekekben és felnőttekben betegség nélkül is lehet számolni a laktázenzim csökkent működésével.

 

Ebben az esetben mindig van működő enzim is, így egy bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztása még nem jár panasszal.

 

A tünetek lehetnek robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás. Óvodás- és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag lehet a panasz.

 

A diéta: Csecsemőkorban a nem anyatejes kisbabának laktózmentes tejalapú tápszert adnak. Nagyobb gyermekek és felnőttek esetében egyszerűbb a tejcukorban szegény diéta megvalósítása tejcukorban szegény termékekkel.

 

Tejcukorban szegény, ill. laktózmentes termékek

Kemény sajtok: Pannónia, Trappista, Ementáli, Tenkes, Köményes, Anikó, amelyek a csekély laktóztartalmuk miatt az egyéni tűrőképesség figyelembevételével adhatók (ugyanez vonatkozik a tejelő állatok húsára, pl.: marha- és borjúhúsra).

Laktózmentes túró: tofu (szójatúró).

Laktózmentes tej: Magic milk, Dela milk, ill. a szójatej és rizstej.

Laktózmentes felvágottak: sonkafélék, Pick Szeged Rt. felvágottai nem tartalmaznak tejport, zalai, száraz szalámi, kolbászok, baromfi felvágottak általában laktózmentesek.

Laktózmentes margarinok: Liga, Delma light.

 

A beteg ezen kívül fogyaszthat: kenyeret, zsemlét, zöldfőzeléket (kivéve zöldborsó), szárazhüvelyeseket, a húsok közül baromfi és sertéshúst (kivéve belsőségek közül a máj), valamint halat, rizst, burgonyát, száraz tésztákat, olajat, befőtteket, savanyúságot, mirelit készítményeket, pl.: lekváros gombóc; tojást, édesipari készítmények közül: étcsokoládé, Albert keksz, háztartási keksz (piros zacskós), Detki keksz.

 

A beteg étrendje nem tartalmazhat: tejet (minden állat tejét beleértve) és tejtermékeket (vaj, tejszín, tejföl), konzerveket, kész és félkész konzerveket (máj- és húskrémet, löncsöt, bélszínrolót), kiflit, francia pékárut, hajtogatott tésztákat, kétszersültet, édesipari termékeket (fagylaltokat, kész pudingporokat, tejcsokoládét, nugátokat, parfékat, nápolyit, szaloncukrot, tortadarát, mogyorókrémet, ízesített gabonapelyheket.

 

Megjegyzés

Az ipari készítmények állományjavítóként tejport tartalmazhatnak, az E270, E327, E325 tartalmú élelmiszereket kerülni kell, mert tej eredetűek, tehát az összetételt mindig elolvasni! Fogkrémek is tartalmazhatnak laktózt, érdemesebb ismertebb fogkrémet vásárolni. Gyógyszerek összetételében is megtalálható a tejcukor, ezért tájékoztatni kell az adott orvost a laktózintoleranciáról.

 

Irodalom: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Jelentkezz ápolóként a DPC Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályára!