A diéta összeállításának szempontjai
Az alapbetegség miatt megnövekedett energiaigény kielégítése
Az összetett szénhidrátok a máj glikogéntartalmát növelik. A fehérjék szintén javítják a máj regenerációképességét. A zsírfogyasztás mérséklése csökkenti az epeelválasztást.
A májműködés normális fenntartásában bizonyos aminosavak (methionin, cystin) fontos szerepet töltenek be, ezért a napi fehérje bevitelt, 50%-ban jó minőségű esszenciális aminosavakat megfelelő arányban tartalmazó állati eredetű fehérjékből kell biztosítani.
– Fehérje bevitel ideális testtömeg kilogrammokra 0,8- 1 gr/ nap.
– A napi energia bevitel 50% szénhidrát,de az egyszerű cukrok (kristálycukor, porcukor, barna cukor, méz,) felhasználását, minimalizáljuk.
– A zsír bevitel a napi energia igény 30%-át ne haladja meg.
– Napi fél kilogramm friss zöldség, gyümölcs, fogyasztása indokolt
– Folyadék napi 2-2,5 liter.
– Só fogyasztás mérséklése, napi 5 gramm alá.
– Étkezések száma napi 5-6 x gyakori kis étkezések.
A tápanyagok aránya a májkímélő diétában
Az étrend zsírszegény, de elegendő esszenciális zsírsav bevitel szükséges, és fokozott Ω-3 zsírsav tartalom, ezek szintézisére az emberi szervezet nem képes. A zsírban oldódó vitaminok fokozott igénye a zsírszegény diéta miatt és a zsírfelszívódás zavara miatti állapot következtében alakul ki.
Törekedni kell arra, hogy a szervezet számára szükséges vitaminokat, és ásványi anyagokat természetes forrásokból (zöldségek, gyümölcsök, tej, tejtermék, hús, húskészítmények) biztosítsuk.
Napi fél kilogramm friss, zöldség, gyümölcs fogyasztásával a szükséges ásványi, és vízoldékony vitamin ellátottság biztosítható..
Az étrendben gyakori kis étkezéseket ajánlunk a teltségérzet, puffadás elkerülésére.
Fűszerezés. Kerülni kell a túlzó fűszerezést. (Erős, csípős ízesítők, mustár, torma, curry, ketchup, paprika, bors)
Ajánlott nyersanyagok és élelmiszerek
Húsok, húskészítmények
A sovány húsok felhasználhatók: csirke, pulyka, borjú, (comb és a mell bőr nélkül) a halak közül főleg a tengeri halak (Ω-3). A sertés szinte mindenhol zsírral átszőtt. A karaj és a comb viszonylag jól zsírtalaníthatók. Sovány húskészítmények pl. gépsonka, baromfisonka, pulyka felvágott, pulykasonka stb.
Tej, tejtermékek
Tej, túró, kefir, joghurt, gyümölcs joghurt, sovány sajtok, csökkentett zsírtartalmú tejföl.
Hozzáadott zsírok
A növényi zsiradékok csökkentett mennyiségű fogyasztását javasoljuk. (olíva olaj, hidegen sajtolt olajok)
Tojás
Ételkészítéshez használható, további fogyasztása mértékkel önállóan lágy tojásként, sütőben sült tojáslepénykén
Zöldség, gyümölcs
Magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt, naponta kell fogyasztani főzelékféléket, nyers gyümölcsöt naponta kétszer- háromszor ajánlott. (Napi fél kg friss zöldség gyümölcsfogyasztás biztosítja az egészséges szervezet megfelelő vitamin, és ásványi anyag ellátását.) Téli időszakban a mélyhűtött zöldség és gyümölcs termékek ajánlottak, mert jobban megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, mint a konzervek.
Ajánlott konyhatechnológiai eljárások
Főzés, párolás, gőzölés, habarás, teflon edényben, sütőzacskóban, alufóliában, cserépedényben való sütés.
Nem ajánlott nyersanyagok, és élelmiszerek
Húsok, húskészítmények
Magas zsírtartalmú baromfi (kacsa, liba), zsíros sertés és marhahúsok. Zsíros felvágottak (olasz, zalai, füstölt húsok, kolbász, szalámi, füstölt sonka, stb.).
Zsiradékok
Sertés-, kacsa-, libazsír.
Zöldség, gyümölcs
Zöldségfélék közül nem ajánljuk, a puffadást, gyomor- és bél-gázképződést okozó szárazhüvelyesek, káposzta félék, fogyasztását. Gyümölcsök közül: a banán (magas pektin tartalma miatt), az apró magvas gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott. mert puffadást okozhat..
Alkohol még az ételek elkészítéséhez, ízesítéséhez sem alkalmazható.
Nem ajánlott konyhatechnológiai eljárások
Bő zsírban sütés, magyaros rántással történő sűrítés.