Étrend BMT után

Élelmiszer-biztonság


A graft megtapadása után olyan étrend javasolt, mely egyensúlyt jelent az élelmiszer-eredetű megbetegedések veszélye, valamint a megfelelő táplálkozási és táplálási szükségletek között. A transzplantációt követő biztonságos élelmiszer felhasználás elsőrendű szempont. Ugyanakkor az élelmiszerekben előforduló, lehetséges kórokozókkal szembeni aggodalom sok esetben túlzott, az immunhiányos betegekben okozott fertőzéseket dokumentált bizonyítékok nem támasztják alá. Ennek ellenére néhány alapvető ételbiztonsági előírást be kell tartani. Az alábbi étrendi előírásokat autológ transzplantáció után 3 hónapig, allogén átültetést követően az összes immunoszuppresszív szer elhagyásáig kell figyelembe venni.

 

Alapvető élelmiszer-biztonsági szempontok

A nyers baromfit, húst, halat és tengeri élőlényeket az egyéb élelmiszerféleségektől elkülönített felületeken kell kezelni (pl. vágódeszka vagy pult tetején). A vágódeszka felületét a különböző ételek készítése között mossák le meleg vízzel és szappannal. Az élelmiszer-eredetű Campylobacter jejuni és Salmonella enteritidis által okozott súlyos és invazív fertőzések megakadályozása végett a nyers hús nem érintkezhet más élelmiszerekkel.

 

Nyers baromfi, hús, hal és tengeri állatok elkészítése után, más élelmiszerek elkészítése előtt, meleg, szappanos vízzel történő alapos kézmosás ajánlott. A használt vágódeszkát, pultot, késeket és más eszközöket szappanos vízzel szintén meg alaposan kell mosni. A polcokat, munkalapokat, hűtőszekrényeket, fagyasztókat, edényeket, szivacsokat, törölközőket és egyéb konyhai eszközöket tisztán kell tartani. Tálalás előtt minden friss terméket folyó vízzel alaposan le kell mosni.

 

A hús főzési hőmérsékletére vonatkozó irányelveket szigorúan be kell tartani; a különböző húsokat különböző belső hőmérsékleten kell főzni, de valamennyi magasabb legyen, mint 66 Cº. Ez a baromfinál 82 Cº, egyéb hús- és tojás tartalmú ételek és pudingok esetén 71 Cº.

 

A hideg ételeket 4 Cº alatt kell tárolni, a meleg ételeket 60 Cº felett kell tartani.

 

A maradékok kezelése előtt és után kezet kell mosni. Használjanak tiszta edényt; a maradékot osszák kis egységekre és a gyors hűtés érdekében tárolják sekély tartályokban. A maradékot a főzést követő 2 órán belül hűtőszekrényben hűtsék le, ugyanakkor a szobahőmérsékleten több mint 2 órát állt maradékot ki kell dobni. A maradékot vagy részben főtt ételeket 74 Cº fölé kell melegíteni a tálalás előtt; a megmaradt leveseket, mártásokat és szaftokat forralják fel tálalás előtt, továbbá a hideg élelmiszerek tárolásánál is be kell tartani az előírásokat. A hűtőszekrénybe helyezett maradék élelmiszereket fel kell dátumozni és 72 óra után meg kell semmisíteni.
A transzplantált személyek ne egyenek nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt húst, beleértve a marha, baromfi, sertés, bárány, őz vagy más vadhúsokat, illetve ezekből készült nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt készítményeket (például kolbász vagy vagdalt). Ne fogyasszanak olyan húsféléket, amelyek elkészítését nem kontrollálhatták (pl. vendéglői étkezés). A hot dogot és egyéb, gyorséttermekben készített húsokat kerülni kell, hacsak gőzölésig nem melegítették. A transzplantált betegek nem fogyaszthatnak nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tojást vagy tojásos élelmiszereket (például egyes hollandi mártással, Caesar és egyéb salátaöntetekkel készült élelmiszerek, házi majonéz és madártej), mert fennáll a Salmonella enteritidis fertőzés lehetősége. A vírusos gastroenteritis, a Vibrio fajok és a Cryptosporidium parvum által okozott fertőzések elkerülése végett a betegek nem fogyaszthatnak nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tengeri ételeket (pl. osztriga és kagyló).

 

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása fontos, hiszen alapvető tápanyagokat biztosítanak, de a fertőzések elkerülésére ez esetben is törekedni kell. Általánosságban elmondható, hogy „ha nem tudsz valamit meghámozni vagy megmosni, ne edd meg „. A mezőgazdasági termékeket a legtöbb szennyeződés a termesztés helyén, vagy a betakarítást követő feldolgozás során éri. Még a bőrös vagy kérges gyümölcsök és zöldségek, vagy a bioélelmiszerek és az előre csomagolt, „előre-mosott” címkével ellátott élelmiszerek esetén is ajánlott a csapvizes mosás. A lemosással azonban nem távolítható el minden szennyeződés. Kerülendő a nehezen tisztítható gyümölcsök és zöldségek, valamint a nyers növényi csírák (E. coli és Salmonella), a friss salsa zöldségek, saláták és a bogyósok fogyasztása. Kerülendők a korábban járványokat okozó élelmiszerek: pörköletlen nyers dió vagy dió a héjában, nyers gabona termékek, pasztörizálatlan tejtermékek (tej, sajt, joghurt), nyers zöldségeket tartalmazó sajtok, penészes sajtok (pl. „kék-sajt”, márvány sajt, Stilton, Roquefort és a Gorgonzola), lágy sajtok (pl. brie, feta), füstölt vagy pácolt tengeri élőlények, a nyers méz.
A mai napig nem eldöntött kérdés, hogy a fertőzések szempontjából a gyorsétteremi étkezés, vagy a hagyományos „beülős” étterem veszélyesebb. Az itt elfogyasztott élelmiszerek biztonsága érdekében a következő lépéseket tehetjük:

(1) Kérjük, hogy az élelmiszer frissen készüljön (tehát kerüljük a melegítő lámpák alá helyezett ételeket). (2) Kérdezzük meg, hogy a gyümölcslevek pasztőrözöttek-e. (3) Kerüljük a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amikor éttermekben étkezünk. (4) Kérjünk egyszer használatos fűszercsomagokat (ne az önkiszolgáló fűszertartókat használjuk). (5) Kerüljük a salátabárokat, a csemegeüzletekben, büfékben, szendvicsbárokban étkezést. (6) Az edényeket egy szalvétára vagy tiszta terítőre vagy alátétre helyezzük (és nem közvetlenül az asztalra). (7) Amennyiben tervezi, hogy hazaviszi a maradékot, az élelmiszert közvetlenül az asztal mellett helyeztesse egy dobozba. Noha az utcai árusoknál vásárolt, előre elkészített élelmiszerek fogyasztása fejlett országokban nem jár fokozott kockázattal, azonban az élelmiszer-előkészítés szigorú higiénés körülményei nem garantáltak, ezért az ilyen élelmiszereket kerülni kell. Ugyanez vonatkozik a mások által készített, rendezvényekre (kerti parti, piknik) hozott élelmiszerekre is.

 

„Aktív” vagy „élő” élesztőtörzseket (probiotikumok) tartalmazó élelmiszerek fogyasztása hatékonynak tűnik a fertőzések megelőzésében. Egyesek szerint a probiotikumok fogyasztása csökkenti az antibiotikum-kezeléssel összefüggő hasmenéseket és az urogenitális fertőzéseket.

 

A probiotikumok használatát őssejt-transzplantált betegekben nem vizsgálták. Ugyanakkor a probiotikumok alkalmazásával kapcsolatban disszeminált fertőzésekről számoltak be, ezért transzplantáció után e szerek alkalmazása elkerülendő.

 

Az őssejt transzplantáció utáni immungyengített állapotban kerülni kell azokat a természetgyógyászati termékeket, amelyek penészcsirákat tartalmazhatnak. Ha a beteg természetgyógyászati készítményeket akar fogyasztani, célszerű transzplantációs és infektológus szakemberrel konzultálni.

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Támogass minket adó 1% felajánlásoddal!

Adószámunk: 18137587-1-42