Biztonságos élet transzplantáció után

IRÁNYELV

Általános megfontolások

Az őssejt-transzplantáción átesett betegek fokozottan hajlamosak fertőzésekre, amelyek egy része elkerülhető a betegek és hozzátartozóik megfelelő felvilágosításával. Az őssejt-készítmény megtapadása után, a beteg otthonában a táplálkozásra, ruházkodásra, állattartásra, utazásra vonatkozó ajánlások betartása nagyban hozzájárulhat a fertőzések elkerüléséhez. Az alábbiakban részletezett irányelveket autológ transzplantáció után 100 napig, allogén transzplantáció után a legutolsó immunszuppresszív szer elhagyásáig javasoljuk követni.

 

Az első és legfontosabb teendő a rendszeres és helyes kézmosás. A beteget meg kell tanítani a helyes kézmosásra, gyermek esetén azt minden esetben felügyelni kell. A transzplantáció után kesztyű viselése javasolt. Szükséges a kézmosás a kesztyű levételekor, nyilvános helyről való hazaérkezéskor, evés vagy főzés előtt, WC-használat után, valamint állattal, pelenkával, földdel, virággal való bármilyen érintkezés után. A kézmosás a fenti veszélyforrások mellett jelentős arányban véd a közösségben szerzett légúti vírusfertőzések ellen is.

Az állatokkal kapcsolatos biztonsági rendszabályok

Házi kedvencekkel számos fertőzés vihető át. Ezek megelőzése céljából nem javasoljuk új háziállat beszerzését. Ugyanakkor, kevés kivételtől eltekintve, rendszerint nem szükséges a régi, állatorvos által ellenőrzött, oltott kedvencektől megválni. Mindenképpen kerülendők a fiatal (pl. 6 hónap alatti macskák, kutyák) illetve a beteg és kóbor állatok. A gyermekek fertőzési kockázata fokozott, hiszen nagyobb valószínűséggel szenvednek el állatharapást vagy karmolást. Ezért a transzplantáció előtt, majd az immunszupprimált szakaszban az idegen állatok kerülése javasolt.

 

Ha mégis kisállat tartás mellett döntenek, figyelembe kell venni, hogy a fertőzés kockázata az állat fajtájától, életkorától és a beszerzési forrás állatorvosi ellenőrzöttségétől függ. Immunhiányos betegeknek nem javasolt hüllők (például gyíkok, kígyók, teknősök) tartása, mert fokozott a salmonella fertőzés veszélye. Szintén fokozottan salmonella veszélyesek pl. a húsvéti kiskacsák és kiscsibék. A transzplantált beteg illetve környezete fokozottan ügyeljen a háziállatok egészségére, valamint almuk, lakhelyük tisztántartására. Rendszeres oltásuk (kivéve élő vírus vakcinák!), és állatorvosi felügyeletük javasolt. Betegség gyanúja vagy hasmenés esetén az állat ürülékének bakteriológiai vizsgálata ajánlott.

 

Kisállatok házi vécéjét naponta tisztítani és kívülről fertőtleníteni kell, az almot pedig ki kell cserélni. A macskaalmot ne a konyhában vagy az étkezési helységekben helyezzük el . Az almozást lehetőleg ne a transzplantált személy végezze. Az akváriumok takarítása is kerülendő. Mindenképp óvakodni kell az ürüléktől és a keletkező hulladékoktól. Nagyon fontos a pontos, alapos és hatékony kézhigiéne szem előtt tartása, melyet gyermekek esetén a szülők feltétlenül felügyeljenek.

 

A fenti alapelveket a ház körül mezőgazdasági célból tartott állatok esetében is alkalmazni kell. Etetés csak kiváló minőségű, kereskedelmi állateledelekkel javasolt. Ha tojást, baromfihúst vagy húsipari termékeket adnak kedvenceiknek, azokat jól főzzék meg. Csak pasztőrözött tejtermékekkel etessenek. Meg kell akadályozni, hogy háziállataink a szeméthez, illetve más állatok ürülékéhez a hozzáférhessenek. Kerti és játszótéri homokozókat fedetten kell tartani, hogy azok az állati ürülékkel ne szennyeződhessenek.

A víz és egyéb italok biztonságossága

A hematopoietikus őssejt-átültetés után lévő személy ne fürödjön, ne ússzon és ne lépjen olyan tavakba, természetes vagy mesterséges vizekbe, melyek káros baktériumokkal fertőződhettek. A fertőzés veszélye elsősorban akkor áll fenn, ha a vizekbe szennyvíz, állati- vagy emberi ürülék kerülhetett. Úszás közben kerülni kell a víz lenyelését, valamint közvetlenül a szabadtéri vizekből való ivást. A nem tiszta víztől baktérium, vírus vagy élősködő okozta fertőzést egyaránt kaphatunk. Ne igyanak a kerti kutak vizéből. A települések regionális vízellátását biztosító közkutakból sem javasolt a vízfogyasztás, mert e vizek tisztaságát szórványosan ellenőrzik.

 

A vezetékes csapvizet fogyasztás előtt fel kell forralni. Ez azt jelenti, hogy a vizet több mint 1 percig folyamatosan forralni kell, majd lehűtést követően lehet fogyasztani. A vezetékes vizek általában biztonságosak, azonban a palackozott ásványvizet jobban ajánljuk. Bár a városi csapvíz általában biztonságos, bizonyos fertőzések (pl. Cryptosporidium) elkerülése céljából javasolt fogyasztás előtt azt is egy percen túl forralni.

 

A fertőzésveszély csökkentésére alternatív megoldásként egyes vízszűrők vagy otthoni lepárlók használhatók. Otthoni vízszűrőként olyan készüléket használjanak, amelyek eltávolítják az 1 mikron feletti szennyeződéseket vagy az úgynevezett „reverz ozmózis” elvén működnek. Az otthoni víztisztítók többsége is csak klórozott, ellenőrzött vezetékes víz használata mellett biztonságos. A szűrők gyakran nem képesek a baktériumok eltávolítására sem, a fúrt kutak vízében esetleg előforduló vírusok ellen pedig biztosan nem hatásosak.

 

Palackozott víz fogyasztható, ha megfelel a regionális szabványoknak (80/777/EGK irányelv az Európai Unióban). A palackozott vizek fogyasztására vonatkozólag javasolt a transzplantációs team tanácsának kikérése. Egyéb fontos óvintézkedések: kerülni ivókutak használatát, csapvízből készült jégkocka fogyasztását éttermekben, bárokban és színházakban; a csapvízzel kevert, koncentrátumokból készített gyümölcsleveket, továbbá a forralatlan csapvízzel készült jeges teát és jeges kávét.

 

Biztonságosan fogyasztható italok: kereskedelemben forgalmazott üdítőitalok, palackozott vagy dobozos szénsavas italok; gyümölcsleveket tartalmazó üdítőitalok, kereskedelmi csomagolású gyümölcslevek, amelyek nem igényelnek hűtést felbontásig, lobogva felforralt tea vagy kávé, pasztőrözött gyümölcslevek, pasztörizált sűrítményekből forraltvíz segítségével frissen készített gyümölcslevek. Nem fogyaszthatók pasztörizálatlan tej és tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldséglevek.

 

Élelmiszer-biztonság

A beültetett őssejt (graft) megtapadása után olyan étrend javasolt, mely egyensúlyt teremt az élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzése, valamint a megfelelő táplálkozási és táplálási szükségletek kielégítése között. A transzplantációt követő biztonságos élelmiszer felhasználás elsőrendű szempont. Ugyanakkor az élelmiszerekben előforduló, lehetséges kórokozókkal szembeni aggodalom sok esetben túlzott, az immunhiányos betegekben okozott fertőzésekkel kapcsolatos információk gyakran nem tudományos megfigyeléseken és bizonyítékokon alapulnak. Ennek ellenére néhány alapvető ételbiztonsági előírást ajánlott betartani. Az alábbi étrendi előírásokat autológ transzplantáció után 3 hónapig, allogén átültetést követően az összes immunoszuppresszív szer elhagyásáig kell figyelembe venni.

 

Alapvető élelmiszer-biztonsági szempontok

A nyers baromfit, húst, halat és a tenger gyümölcseit az egyéb élelmiszerféleségektől elkülönített felületeken kell kezelni (pl. vágódeszka vagy pult munkalapján). A vágódeszka felületét a különböző ételek készítése között mossák le meleg vízzel és fertőtlenítős mosogatószerrel. Az élelmiszer-eredetűCampylobacter jejuni és Salmonella enteritidis baktériumok által okozott súlyos és invazív fertőzések megakadályozása végett a nyers hús nem érintkezhet más élelmiszerekkel.

 

Nyers baromfi, hús, hal és tengeri állatok elkészítése után, más élelmiszerek elkészítése előtt, meleg, szappanos vízzel történő alapos kézmosás ajánlott. A használt vágódeszkát, pultot, késeket és más eszközöket fertőtlenítős mosogatószerrel szintén alaposan meg kell mosni. A polcokat, munkalapokat, hűtőszekrényeket, fagyasztókat, edényeket, szivacsokat, törölközőket és egyéb konyhai eszközöket tisztán kell tartani. A beteg étkezéshez használt eszközöket jól válogassuk meg: a mikroorganizmusok kedvenc tartózkodási helyei: sérült edények, lepattogott zománcozott lábas, karcolt műanyag edény. Ennek kivédése érdekében kizárólag ép edényeket válogassunk. A használt evőeszközöket a konyhaszekrényben frissen mosott, vasalt konyharuhában különítsék el a család többi tagjáétól. A konyharuhát, mellyel törölgetünk, alapos mosás után vasaljuk is ki!

 

Felhasználás előtt minden friss terméket folyó vízzel alaposan le kell mosni. A hús főzési hőmérsékletére vonatkozó irányelveket szigorúan be kell tartani; a különböző húsokat különböző belső hőmérsékleten kell főzni, de valamennyi magasabb legyen, mint 66 Cº. Ez a baromfinál legkevesebb 82 Cº, egyéb hús- és tojás tartalmú ételek és pudingok esetén 71 Cº. A hideg ételeket 4 Cº alatt kell tárolni, a meleg ételeket 60 Cº felett kell tartani.

 

A maradékok kezelése előtt és után kezet kell mosni. Használjanak tiszta edényt; a maradékot osszák kis egységekre és a gyors hűtés érdekében tárolják sekély edényekben. A maradékot a főzést követő 2 órán belül hűtőszekrényben hűtsék le, ugyanakkor a szobahőmérsékleten több mint 2 órát állt maradékot ki kell dobni. A maradékot vagy részben főtt ételeket 74 Cº fölé kell melegíteni a tálalás előtt; a megmaradt leveseket, mártásokat é s szaftokat forralják fel tálalás előtt. A hideg élelmiszerek tárolásánál is be kell tartani az előírásokat. A hűtőszekrénybe helyezett maradék élelmiszereket el kell látni dátummal és 72 óra után meg kell semmisíteni.

 

A transzplantált személyek ne egyenek nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt húst, beleértve a marha, baromfi, sertés, bárány, őz vagy más vadhúsokat, illetve ezekből készült nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt készítményeket (például kolbász vagy vagdalt). Ne fogyasszanak olyan húsféléket, amelyek elkészítését nem ellenőrizhették (pl. vendéglői étkezés). A hot dogot és egyéb, gyorséttermekben készített húsokat kerülni kell, hacsak azokat gőzölésig fel nem melegítették. A transzplantált betegek nem fogyaszthatnak nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tojást vagy tojásos élelmiszereket (például egyes hollandi mártással, Caesar- és egyéb salátaöntetekkel készült élelmiszerek, házi majonéz és madártej), mert fennáll a Salmonella enteritidis fertőzés lehetősége. A vírusos hányás-hasmenés (gastro­enteritis), a Vibrio fajok és a Cryptosporidium parvum által okozott fertőzések elkerülése végett a betegek nem fogyaszthatnak nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tengeri ételeket (pl. osztriga és kagyló).

 

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása fontos, hiszen alapvető tápanyagokat biztosítanak, de a fertőzések elkerülésére ez esetben is törekedni kell. Általánosságban elmondható, hogy „ha nem tudsz valamit meghámozni vagy megmosni, ne edd meg „. A mezőgazdasági termékeket a legtöbb szennyeződés a termesztés helyén, vagy a betakarítást követő feldolgozás során éri. Még a bőrös vagy vastag héjú gyümölcsök és zöldségek, vagy a bioélelmiszerek és az előre csomagolt, „előre-mosott” címkével ellátott élelmiszerek esetén is ajánlott a csapvizes mosás. A lemosással azonban nem távolítható el minden szennyeződés. Kerülendő a nehezen tisztítható gyümölcsök és zöldségek, valamint a nyers növényi csírák (E. coli és Salmonella), saláták és a bogyósok fogyasztása. Kerülendők azok az élelmiszerek, melyek fogyasztása kapcsán már észleltek tömeges fertőzést: pörköletlen nyers dió vagy héjas héjában, nyers gabona termékek, pasztörizálatlan tejtermékek (tej, sajt, joghurt), nyers zöldségeket tartalmazó sajtok, penészes sajtok (pl. „kék-sajt”, márvány sajt, Stilton, rokfort és a Gorgonzola), lágy sajtok (pl. brie, feta), füstölt vagy pácolt tengeri élőlények, a nyers méz.

 

A mai napig nem eldöntött kérdés, hogy a fertőzések szempontjából a gyorsétteremi étkezés, vagy a hagyományos „beülős” étterem jelent-e nagyobb kockázatot. Az itt elfogyasztott élelmiszerek biztonsága érdekében a következő lépéseket tehetjük:

 

(1) Kérjük, hogy az élelmiszer frissen készüljön (tehát kerüljük a melegítő lámpák alá helyezett ételeket). (2) Kérdezzük meg, hogy a gyümölcslevek pasztőrözöttek-e. (3) Kerüljük a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amikor éttermekben étkezünk. (4) Kérjünk egyszer használatos fűszercsomagokat (ne az önkiszolgáló fűszertartókat használjuk). (5) Kerüljük a salátabárokat, a csemegeüzletekben, büfékben, szendvicsbárokban étkezést. (6) Az edényeket egy szalvétára vagy tiszta terítőre vagy alátétre helyezzük (és nem közvetlenül az asztalra). (7) Amennyiben tervezi, hogy hazaviszi a maradékot, az élelmiszert közvetlenül az asztal mellett helyeztesse egy dobozba. Noha az utcai árusoknál vásárolt, előre elkészített élelmiszerek fogyasztása fejlett országokban nem jár fokozott kockázattal, azonban az élelmiszer-előkészítés szigorú higiénés körülményei nem garantáltak, ezért az ilyen élelmiszereket kerülni kell. Ugyanez vonatkozik a mások által készített, rendezvényekre (kerti parti, piknik) hozott élelmiszerekre is.

 

„Aktív” vagy „élő” élesztőtörzseket (probiotikumok) tartalmazó élelmiszerek fogyasztása hatékonynak tűnik a fertőzések megelőzésében. Egyesek szerint a probiotikumok fogyasztása csökkenti az antibiotikum-kezeléssel összefüggő hasmenéseket és az urogenitális fertőzéseket. A probiotikumok használatát őssejt-transzplantált betegekben nem vizsgálták. Ugyanakkor a probiotikumok alkalmazásával kapcsolatban disszeminált fertőzésekről számoltak be, ezért transzplantáció után e szerek alkalmazása elkerülendő.

 

Az őssejt transzplantáció utáni immungyengített állapotban kerülni kell azokat a természetgyógyászati termékeket, amelyek penészgomba csirákat tartalmazhatnak. Ha a beteg természetgyógyászati készítményeket akar fogyasztani, célszerű transzplantációs és infektológus szakemberrel konzultálni.

 

 

Élelmiszerek, melyeket transzplantált betegek ehetnek, illetve kerülniük kell

 

Élelmiszer csoportok

EHETŐ

NEM EHETŐ

Tejtermékek
 • Minden pasztőrözött, kereskedelmi forgalomban kapható tej és tejtermék, többek közt
  madártej, joghurt, jégkrém, fagyasztott joghurt, fagylalt, ömlesztett és szeletelt sajt, krémsajt
 • Szárított, hűtött, fagyasztott, vagy pasztőrözött tejszín készítmények.
 • Kereskedelmi csomagolásban vásárolt kemény és félig lágy sajtok, mint a
  cheddar, mozzarella, parmezán, stb.
 • Kereskedelmileg steril, fogyasztásra kész és koncentrált folyékony tápszerek (kerüljék a por alakú csecsemő tápszereket, ha rendelkezésre áll fogyasztásra kész, illetve folyékony-koncentrátum)

 

 • Nem pasztőrözött vagy nyers tej
 • Nem pasztőrözött vagy nyers tejből készült tejtermékek
 • Házi tejtermékek
 • Chili paprikát és más nyers zöldségeket tartalmazó sajtok
 • Penészes sajtok (mint például a kéksajtok, rokfort, márványsajt, Gorgonzola, pálpusztai, gomolya)
 • Sérült csomagolású, lejárt terméket ne vásároljon.

 

Hús
 • Minden jól átsütött hús (baromfi 180 C felett, egyéb húsok 160 C felett)
 • Húskonzervek (marha, sertés, bárány, baromfi, hal, kagyló, sonka, szalonna, kolbász és a hot dog)
 • Főtt tojás, ha a tojásfehérje és tojássárgája már megszilárdult
 • Pasztőrözött tojás és tojás helyettesítők, por tojásfehérje (mindegyik használható nyersen)
 • Kereskedelmi csomagolású szalámi, bolognai, hot dog, sonka, és egyéb löncshúsok, gőzölgésig felmelegítve
 • Konzerv és szobahőmérsékleten tárolható füstölt halkonzerv (nyitás után hűtőszekrényben tartandó)
 • Hűtött füstölt tengeri ételek, például a lazac vagy pisztráng, minimum 70 C-on megfőzve, illetve ha főtt ételek, ill. fogások tartalmazzák azokat
 • Nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt hús, baromfi, hal, vad (tatár bifsztek, véres bélszín)
 • Nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tojás és a nem pasztőrözött tojás-helyettesítők, lágy vagy buggyantott tojás, lágy rántotta, tükörtojás
 • Házi húskészítmények: hurka, disznósajt, kenőmájas
 • Kemény pácolt szalámifélék: téli szalámi, paprikás szalámi
 • Főtlen füstölt hűtött ételek, például kolbász, sonka, halak
 • Pácolt nyers hús és hal:(ruszli)
Gyümölcsök és magok
 • Jól megmosott nyers- és fagyasztott gyümölcs
 • Jól megmosott nyers gyümölcsöket tartalmazó főtt élelmiszerek
 • Főtt gyümölcs, és gyümölcskonzervek.
 • Pasztőrözött gyümölcslevek
 • Konzerv vagy üveges pirított olajos magvak (mogyoró, dió, stb.)
 • Tisztított, pörkölt olajos magvak (kivételt ld. alább!)
 • Olajos magvak sült élelmiszerekben
 • Kereskedelmi csomagolással olajos magvakból készült vajak (mint például a mogyoróvaj, mandula vaj, szója-vaj)

 

 • Mosatlan nyers gyümölcsök
 • Friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsök
 • Pörköletlen nyers olajos magvak
 • Héjában pörkölt olajas magvak
 • A nem pasztőrözött gyümölcs-és zöldséglevek
 • A nem pasztőrözött, nyers gyümölcsöt tartalmazó ételek.

 

Előételek, levesek
 • Összes főtt előétel és leves

 

 • Erjesztett zöldséget tartalmazó leves

 

Zöldség
 • Jól megmosott és hámozott nyers és fagyasztott zöldségek
 • Összes főtt friss, fagyasztott vagy konzerv zöldség, beleértve a burgonyát is
 • Főtt növényi hajtások
 • Friss, jól megmosott fűszernövények, és szárított gyógynövények és fűszerek (főzés során az ételekhez adva)

 

 • Mosatlan nyers zöldség vagy gyógynövények
 • Nyers zöldségeket tartalmazó, nem pasztőrözött ételek az élelmiszerboltok hűtőszekrényeiből
 • Minden nyers növényi csíra (lucernahajtások, lóhere csírájára, minden egyéb)

 

Kenyér, gabona-és gabonakészítmények
 • Minden kenyér, bagett, piskótatekercs, muffin, palacsinta, édes tekercsek, gofri és francia pirítós
 • Burgonya chips, kukorica chips, tortilla chips, perec, pattogatott kukorica
 • Főtt gabona és szemes termékek, beleértve a tészta és a rizs
 • Összes gabonaféle főzve
 • Nyers (nem sült vagy főtt) szemes termékek (mint például a nyers zab)
Italok és víz
 • Jól felforralt csapvíz és abból készült készült jégkocka
 • Kereskedelmileg palackozott desztillált, forrás- és ásványvizek vizek
 • Minden dobozos, konzerv és üveges ital, italporok
 • Instant és főzött kávé és tea, hideg főzött tea (lobogó forró vízzel készített)
 • A kereskedelemben csomagolt teafilterekből készült forralt gyógyteák.
 • Kereskedelmi táplálék-kiegészítők, folyékony és por alakban
 • Kereskedelmi steril fogyasztásra kész és folyadékkoncentrátum tápszerek (kerülendő a por csecsemő tápszerek, a fogyasztás kész forma illetve folyékony koncentrátum alternatíva áll rendelkezésre)
 • Nem felforralt csapvíz
 • Hidegen készített, nem forralt tea, mely meleg vagy hideg vízzel készült
 • Nem pasztőrözött gyümölcs-és zöldséglevek
 • Bor, nem pasztőrözött sörök (Megjegyzés: Az összes alkoholtartalmú italok csak orvos jóváhagyása után fogyaszthatóak)
Desszertek
 • (Szükséges elővigyázatosságot illetően ld. a tej- és tojás fogyasztás idejonatkozó ajánlásait)
 • Hűtött kereskedelmi és házi készítésű torták, sütemények és pudingok
 • Hűtött, krémmel töltött sütemények
  Konzerv és hűtött puding
 • Fagylaltok
 • Csokoládé, cukorka, gumicukor

 

 • Nem hűtött, krémmel töltött cukrászati termékek

 

Növényi olajok és zsírok
 • Növényi olajok és zsiradékok
 • Hűtve zsír, margarin, vaj
  Kereskedelmi, visszazárható majonéz és salátaöntetek (felbontás után hűtőszekrényben)
 • Főzött szószok és mártások

 

 • Friss salátaöntetek (élelmiszerboltok hűtőiben), melyek nyers tojást, illetve sajtokat (a tejtermékek alatt részletezetten szerepelnek a „ne egyél” részben) tartalmaznak

 

Egyéb
 • Só, kristálycukor, barna cukor
 • Dzsem, lekvár, szirupok (felbontás után hűtőszekrényben)
 • Ketchup, mustár, barbecue szósz, szójaszósz, más fűszerek (felbontás után hűtőszekrényben)
 • Tartósított savanyúság, olajbogyó (felbontás után hűtőszekrényben)
 • Ecet

 

 • Nyers méz, lépes méz (méhészeti termékek nem engedélyezettek 1 év alatti gyermekeknek és SCID-es gyerekeknek 9 hónappal a transzplantáció utánig)
 • Gyógynövény-és tápanyag-kiegészítő készítmények
  Sörfőző élesztő nyersen

 

 

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Támogass minket adó 1% felajánlásoddal!

Adószámunk: 18137587-1-42