Alkalizáló diéta

Nyersanyag

Fogyasztható

Nem fogyasztható

pékáru, péksütemények
  • kenyér (fehér, félbarna), zsemle, kifli
  • ropi
  • sajtos pogácsa,
    sajtos rúd
  • magvas zsemle, kifli
  • bundás zsemle és kenyér
  • mákos guba
  • túrósbatyu
    kakaós csiga
    ízes bukta
  • kalács, briós
    leveles táska
húsok, húskészítmények, hentesáruk
  • pároltan, főzve
  • tűzdelve (zöldséggel)
  • sütőzacskóban sütve
  • teflon edényben (kevés olajjal)
  • párolt vagdalt (hagyma nélkül) alufóliában sütve
  • rakott ételek (erős fűszerek, hagyma nélkül)
  • felvágottak
  • rántott húsok
  • párizsi szelet
  • tűzdelve (szalonnával)
  • rántott hal
  • pörkölt
  • füstölt, pácolt termékek, pl.: főtt császár, szalámik, füstölt sonka, tarja, ruszli
hüvelyesek (szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója)
  • főzelékek (erős fűszerek, ecet nélkül)
  • leves (erős fűszerek, ecet nélkül)
  • saláta
száraztészta
  • sós tészták (füstölt szalonna, ecet, hagyma, erős fűszerek nélkül)
  • káposztás kocka (ecet, hagyma, cukor és őrölt bors nélkül)
  • gránátos kocka, krumplis tészta (hagyma nélkül)
  • túrós guba (sósan)
  • sajtos-tejfölös tészta
  • sonkás tészta (gépsonkából)
  • tojásos galuska
  • túrós tészta (füstölt szalonna nélkül)
  • édes tészták (cukor és gyümölcs tartalom miatt)
  • túrós, mákos, diós, grízes, lekváros tészta
  • vargabéles, stíriai metélt
  • lekváros, túrós derelye
  • gyümölcsös rétes (almás, meggyes)
  • barackos, szilvás gombóc
  • palacsinták (pörzsanyag miatt)
tojás
  • ételkészítéshez
  • keménytojás
  • lágytojás
  • sajtos omlett (gőzben főzve)
  • tükörtojás
  • rántotta
rizs köretként:

  • párolt rizs (petrezselymesen is)
  • zöldséges rizs
    pl.: rizi-bizi rakott ételekbe, stb.
desszertnek:

  • tejbe rizs
  • gyümölcsrizs
  • rizsfelfújt

 

gyümölcsök,gyümölcskészítmények
  • banán kivételével (úgynevezett lúgtöbblettel rendelkezik) semmilyen formában nem fogyasztható, banánból is egy darab naponta
  • nyersen, kompót, lekvár, jam, sütve, saláta, rántva, turmixolva, gyümölcslé

Nyersanyag

Fogyasztható

Nem fogyasztható

burgonya, zöldségek, főzelékfélék
  • levesek, főzelékek (ecet, hagyma, erős fűszerek nélkül), spenót
  • pároltan, gőzben főzve
  • csőben sütve (minimális pörzsanyag képződéssel, alufóliával letakarva megsütni, ue. a rakott ételeknél)
  • nyersen
  • töltve
  • rakottan (erős fűszerek, hagyma nélkül)
  • hagyma, fokhagyma
  • paradicsom
  • torma
  • erős zöldpaprika
  • saláták, sóska
  • zöldségek rántva pl.: karfiol, gomba
  • pörköltnek elfogyasztva
  • sült burgonya, chipsek
  • burgonyaropogós
  • zöldségfasírtok, krokettek
olajos magvak fogyasztásuk semmilyen formában nem ajánlott
  • dió, mák, mandula, mogyoró, gesztenye, napraforgó, tökmag, kókusz
zsiradékok (s.zsír, napraforgó olaj, margarinok)
  • kenyérre kenve
  • ételkészítéshez, pl. pároláshoz
  • bő zsírban sütéshez, pl. rántott ételek
  • égetett tészták, pl. fánk
tej, tejtermékek (max. 5 dl/nap tej vagy 5 dkg túró, sajt)
  • kefir, natúr joghurt (1,5%; 2,8%)
  • tej
  • kakaó (cukor nélkül)
  • túró
  • Δ sajtok (ízesítetlenek)
  • sajtok (trappista, pannónia, stb.)
  • krémsajt (natúr)
  • tejfel
  • krémvaj (natúr)
  • házi banános turmix (cukor nélkül)
  • gyümölcsös joghurt
  • Túró Rudi
  • krémtúró
  • tejszínhab (ízesített)
  • karamell
  • fagylalt
  • puding
  • sodó
  • körözött
fűszerek zöldfűszerek, mint

  • petrezselyem
  • kakukkfű
  • majoranna
  • bazsalikom
  • oregáno
  • szerecsendió
  • kapor
  • zellerlevél
  • babérlevél
  • citromfű
  • borsikafű
  • ecet
  • mustár
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • citromlé
  • chili
  • ecetes torma
  • fokhagyma
  • paradicsompüré
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • szegfűbors
egyéb
  • cukor, csokoládé
  • méz
  • mesterséges édesítőszerek (pl.: Poliszett, Canderel)
  • cukorpótlók (pl.: fruktóz
  • csokoládé

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Szeptember a gyermekrák elleni küzdelem hónapja - csatlakozz Te is!