A colitis diétás kezelése

Pathomechanizmus

Ismeretlen eredetű gyulladásos, legtöbbször fekélyképződéssel járó megbetegedés. A krónikus gyulladás következtében a bél fala megvastagszik, nyálkahártyája elpusztul, végül a vastagbél egy merev falú csővé változik. A betegség elhúzódó, jó és rossz időszakok váltják egymást. A betegség kialakulásában fontos szerepet tulajdonítanak a psychés tényezőknek. Viszonylag tünetmentes stádiumban un. jó időszakban nincs szükség különösebb diétás megszorításokra, csak a túlzásoktól kell tartózkodni, erős fűszerezés, túl zsíros, túl nehéz ételek fogyasztása. Viszonylag tünetmentes stádiumban un. jó időszakban nincs szükség különösebb diétás megszorításokra, csak a túlzásoktól kell tartózkodni, erős fűszerezés, zsíros, túl nehéz ételek fogyasztása.

 

Az étrend kalóriadús, állati fehérje dús, könnyű szénhidrátokat, kevés zsírt tartalmazzon. Gyakori kis étkezéseket ajánlunk. A rossz időszakban a legszigorúbb diéta sem enyhíti mindig a panaszokat. A betegnek magának kell kitapasztalnia bizonyos ételek hatását. A beteg egyéni megfigyelése alapján írhatjuk csupán elő, hogy a diétából bizonyos ételek kimaradjanak: pl. tej, bizonyos gyümölcsök, fűszerek.

 

Heveny vastagbélhurut

Nem szabad tejet, tejterméket fogyasztani, szigorú zsírszegénységet kell tartani. Az első nap csak folyadékból álljon a diéta, pépes illetve szilárd táplálékot csak a második naptól szabad fogyasztani. Igen jó hatású a pektin tartalmú élelmianyagok fogyasztása nedvszívó hatásuknál fogva a belekben minden ártalmas anyagot megkötnek, így a gyulladásos bomlástermékeket, baktériumokat, nyálkadarabkákat és megkönnyítik a széklettel való kiürülésüket.

Pektin tartalmú élelmianyagok: alma, birsalma, körte, sárga- és fehérrépa

Gélképző hatása miatt: megnyugtatja a nyálkahártyát a burgonya és a banán.

Hashajtó hatása miatt tilos: szilva, dinnye, paradicsom, rostban gazdag főzelékfélék /kelkáposzta, karalábé, szárazbab, lencse, sárgaborsó/

Kerülni kell a Glukonon és a vele készült termékek fogyasztását hashajtó hatása miatt.

 

Idült vastagbélhurut

A hasmenéses és székrekedéses szakaszok váltogatják egymást.

 

Hasmenéses szakasz

Zsírszegény, tejtől és tejtermékektől mentes táplálkozás javasolt. Testi leromlás esetén a diéta kalória és fehérjedús, egyébként az életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelő mennyiségű kalória és fehérje. Az étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia vitaminokat, ásványi sókat, hasmenéssel leveszített folyadékot pótolni kell. Az állati és növényi zsiradékok fokozzák a bélmozgást, emésztésük sem tökéletes, a széklet nagy mennyiségű emésztetlen zsírt és zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz.

 

A tej és tejtermékek fogyasztása legtöbb esetben tilos, mivel a tejfehérjék súlyos túlérzékenységi reakciót válthatnak ki, zsírtartalmuk is magas. Érzékeny betegeknél a tejjel készült termékek fogyasztását is kerülni kell.

 

Az erős hasmenés és a bélnyálkahártya túlzott váladékozása miatt a szervezet igen sok energiát és tápanyagot veszít, ezért a betegek többsége leromlott, sovány. A megnövekedett energia szükségletet gyakori kis étkezésekkel tudjuk biztosítani /napi 6-7 étkezés/.

 

Fehérje pótlás: baromfi, marhahús, sovány sertéshús, máj, zsírszegény húskészítmények, baromfi felvágottak, fehérpecsenye, gépsonka, zalahús.

Az étrendet úgy kell összeállítani, hogy valamennyi étkezés tartalmazzon állati eredetű fehérjét.

 

Szénhidrátok: a betegség kezelése következtében legjobban bevált szénhidrátforrás a burgonya és a rizs. Zöldségfélék közül fogyasztható egyéni érzékenység figyelembevételével: tök, pattison, padlizsán, cukkini, fejes saláta, sárga- és őszibarack, meggy, alma. Egyéni elbírálást igényel: karalábé, kelkáposzta, szőlő, szilva, dinnye.

 

A fiatal zsenge főzelékek fogyaszthatók angolosan, vagy kevés diétás rántással és saját főzőlével felengedve.

 

Székrekedéssel járó állapot

Diétás kezelése annyiban különbözik az előzőektől, hogy a székrekedés miatt előnyben kell részesíteni a beleket mozgató hatású élelmianyagokat: karalábé, kelkáposzta, káposzta, paraj, sóska, gyümölcsök közül fogyasztható a szilva és a dinnye is.

 

 

Mindkét betegségben a folyadékfogyasztás napi 2-3 liter a folyadékveszteség pótlására, illetve a székrekedés leküzdésére világos tea, gyümölcs- és zöldséglevek, présnedvek, limonádé /cukor nélkül/.

 

Ásványisó pótlás: kitűnő mészforrás a tojás, jelentős a zöldség- és főzelékfélék mésztartalma. Gyümölcsökben is található mész. A diéta naponta 6-700 g meszet tartalmazzon.

 

Vasat tartalmaz: tojás, húsok, húskészítmények, magnézium, kálium, nátriumsók növényi és állati eredetű élelmiszerekben találhatók.

 

Vitaminok: D vitamint tartalmaz: tojás, hús, vaj, Ráma margarin – ezen élelmianyagok A vitamin tartalma is jelentős. zöldség-, főzelékfélék C vitamintartama is jelentős, gyümölcsöké szintén, téli időszakban C-vitamin pótlása napi 2-3 tablettával.

Ételkészítés folyamán a bő zsírban sütést kerülni kell

 

Fűszerezés: citromlé, babérlevél, petrezselyemzöld, zeller, édes-nemes paprika, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, kakukkfű.

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Támogass minket adó 1% felajánlásoddal!

Adószámunk: 18137587-1-42