Kezelés súlyosabb mellékhatásai

dr Hauser Péter

 

A gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek, melyek kezelés nélkül halálosak nagyon intenzív kezelést igényelnek. A kezelés célja a végleges gyógyulás. Ehhez azonban olyan gyógyszerek alkalmazására kényszerülünk, melyek súlyos átmeneti mellékhatásokat okoznak a szervezet egészséges szerveiben is. Ezek közül kiemelkedik a csontvelő, ahol a vér alkotórészei termelődnek. Az átmeneti súlyos károsodás oka, hogy a kemoterápia elsősorban a gyorsan osztódó sejtekre hat, amilyenek a csontvelő sejtjei is. A károsító hatás a véralkotó sejtek számának átmeneti csökkenésében jelentkezik, mely tüneteket okozhat.

 

Ha az oxigén szállításában résztvevő vörösvértestszám csökken, akkor a betegek vérszegénnyé válnak, mely sápadtsággal, fáradékonysággal jár. Amennyiben a véralvadáshoz elengedhetetlen vérlemezkék száma csökken egy kritikus érték alá, akkor fokozott vérzékenységi állapot jelentkezik leggyakrabbannyálkahártyavérzés, apró pontszerű bőrvérzések (petechia) vagy orrvérzés formájában. Mindkét esetben a hiányzó sejtek mielőbbi pótlása szükséges a kórházi ellátás során vörösvértest-transzfúzió vagy vérlemezke (thrombocyta) transzfúzió formájában.

 

Súlyos következményekkel jár a fehérvérsejtek, a fertőzések elleni védőrendszer elemeinél észlelhető jelentős számcsökkenés. Az alacsony fehérvérsejt szám fokozottan fogékonnyá teszi a szervezetet különböző kórokozókkal történő megfertőződésre. A fertőzés tüneteinek (láz) első észlelése esetén késlekedés nélkül, azonnali kórházi ellátás szükséges különböző antibiotikumok egyidejű adásával.

 

Az alacsony fehérvérsejtszám és a gyógyszeres kezelés közvetlenül is elősegíti nyálkahártya fekélyekátmeneti képződését, mely nagy fájdalommal járhat és a táplálékfelvételt jelentősen korlátozza. Ez megelőzhető, vagy tartama lerövidíthető a megfelelő, a kórház személyzet által javasolt szájápolással.

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Támogass minket adó 1% felajánlásoddal!

Adószámunk: 18137587-1-42