Hepatocellularis carcinoma

Írta: Dr Galántai Ilona
Legutóbbi frissítés dátuma: 2018.05.25.
Feltöltés dátuma: 2013.12.09.

Mi az a hepatocellularis carcinoma?

A hepatocellularis carcinoma (ejtsd: hepatocelluláris karcinóma) a májból kiinduló rosszindulatú daganatos betegség, mely legtöbbször valamilyen krónikus májbetegség kialakulását követően alakul ki (pl.: cirrózis, fertőző májgyulladás, egyes anyagcsere betegségek).

Előfordulási gyakorisága

Magyarországon évente 1-2 megbetegedés fordul elő. A hepatocellularis carcinoma elsősorban 10 éves kor után jelentkezik.

Tünetei

A hepatocellularis carcinoma gyors növekedése ellenére nem okoz panaszokat, így más okból végzett orvosi vizsgálatnál a megnagyobbodott máj hívja fel a figyelmet a hepatocellularis carcinoma lehetőségére.

Kivizsgálás menete

A klinikai gyanú alapján hasi ultrahang és computer tomográfia (CT) vagy MR vizsgálat mutatja ki a májban lévő térfoglaló folyamatot. A kivett szövetminta (biopszia) segítségével állapítható csak meg, minden kétséget kizáróan a hepatocellularis carcinoma jelenléte. Kivizsgálásának része a mellkas CTvizsgálat. Az egyes esetekben már kezdetben jelenlévő áttét legtöbbször a tüdőben alakul ki. Vérvizsgálat során kimutatható az AFP (alfa-fötoprotein), mely jelentősen emelkedett lehet hepatocellularis carcinoma jelenléte esetén is. Szintjének csökkenése a kezelés hatékonyságát jelzi.

Kezelés

Magyarországon a hepatocellularis carcinoma kezelése nemzetközi elvek szerint történik. A kezelés két alappillére a cytosztatikus (daganat ellenes) kezelés és a sebészi bevatakozás. A daganat a felfedezésekor legtöbbször túlzottan nagy ahhoz, hogy eltávolítható legyen. Ezért kemoterápiát (daganat ellenes kezelés) alkalmazunk. A daganatnak a kezelésre adott kedvező válasza esetén, lehetőség nyílhat a daganat műtéti eltávolítására. Ha sikerül a gyermekből a daganatot műtétileg eltávolítani, akkor további kemoterápiás kezelést alkalmazunk. A kezelés teljes időtartama sikeressége esetén körülbelül 6-10 hónap. A citosztatikumok adására 2-3 hetenként kerül sor infúzió formájában. A köztes időt, amennyiben a kezelés miatt súlyosabb mellékhatás nem lép fel, a betegek otthonukban tölthetik. A kezelés során hányás, hányinger jelentkezhet, és a haj kihullik, mely a kezelés befejeződése után teljesen visszanő.

Teendők a kezelés befejezése után

Ha sikerül a daganatot sebészileg teljesen eltávolítani, akkor a kemoterápiás kezelés befejeződése után a fél-egy évenkénti hasi ultrahang illetve CT kontroll vizsgálatokkal követik figyelemmel, hogy a betegség ismételten jelentkezik-e. Végleges gyógyulás a kezelés befejeződése utáni – panaszmentes – 5 évet követően mondható ki. A hepatocellularis carcinoma gyógyulási esélye nagymértékben függ a daganat kemoterápiára adott válaszától, a sebészi eltávolíthatóságtól és az esetleges tüdőáttétek jelenlététől.


Forrás: Garami M, Nagy K, Kiss Cs. Gyermekkori daganatos betegségek. Májtumorok. In: Maródi L (szerk.), Gyermekgyógyászat. Medicina, Budapest, 2013:874-875.


A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Támogass minket adó 1% felajánlásoddal!

Adószámunk: 18137587-1-42