Hepatoblastoma

Írta: Dr Galántai Ilona
Legutóbbi frissítés dátuma: 2018.05.25.
Feltöltés dátuma: 2013.12.09.

Mi az a hepatoblastoma?

A hepatoblastoma (ejtsd: hepatoblasztoma) a májból kiinduló rosszindulatú daganat, mely a magzati korra jellemző májsejtek kóros burjánzásából jön létre.

Előfordulási gyakorisága

Magyarországon évente 2-3 megbetegedés fordul elő. A hepatoblastoma a csecsemőkor betegsége. A betegek átlagos életkora 1 év, néha újszülött korban kerül felismerésre.

Tünetei

A hepatoblastoma gyors növekedése ellenére nem okoz panaszokat, így más okból végzett orvosi vizsgálatnál a megnagyobbodott máj hívja fel a figyelmet a hepatoblastoma lehetőségére.

Kivizsgálás menete

A klinikai gyanú alapján hasi ultrahang és computer tomográfia (CT) vagy MR vizsgálat mutatja ki a májban lévő térfoglaló folyamatot. A kivett szövetminta (biopszia) segítségével állapítható csak meg, minden kétséget kizáróan a hepatoblastoma jelenléte. Kivizsgálásának része a mellkas CT vizsgálat. Az egyes esetekben már kezdetben jelenlévő áttét legtöbbször a tüdőben alakul ki. Vérvizsgálat során kimutatható az AFP (alfa-fötoprotein), mely jelentősen emelkedett lehet hepatoblastoma jelenléte esetén is. Szintjének csökkenése a kezelés hatékonyságát jelzi.

Kezelés

Magyarországon a hepatoblastoma kezelése nemzetközi elvek szerint történik. A kezelés intenzitása függ attól, hogy milyen kiterjedésű a betegség. Kezelésének két alapillére a cytosztatikus (daganat ellenes) kezelés és a sebészi bevatakozás. A daganat a felfedezésekor legtöbbször túlzottan nagy ahhoz, hogy eltávolítható legyen. Szerencsére az alkalmazott preoperatív (műtét előtti) kemoterápia (daganat ellenes kezelés) hatására az esetek túlnyomó többségében a daganat olyan mértékben összehúzódik, hogy sebészileg teljesen eltávolíthatóvá válik. A teljes sebészi eltávolítás után is még szükséges továbbiposztoperativ (műtét utáni) kemoterápiás kezelés alkalmazása. A kezelés teljes időtartama körülbelül 4-6 hónap. A citosztatikumok adására 2-3 hetenként kerül sor infúzió formájában. A köztes időt, amennyiben a kezelés miatt súlyosabb mellékhatás nem lép fel, a betegek otthonukban tölthetik. A kezelés során hányás, hányinger jelentkezhet, és a haj kihullik, mely a kezelés befejeződése után teljesen visszanő.

Teendők a kezelés befejezése után

A kezelés befejeződése után a fél-egy évenkénti hasi ultrahang illetve CT kontroll vizsgálatokkal követik figyelemmel, hogy a betegség ismételten jelentkezik-e. Végleges gyógyulás a kezelés befejeződése utáni – panaszmentes – 5 évet követően mondható ki. A hepatoblastoma gyógyulási esélye nagymértékben függ a daganat sebészi eltávolíthatóságától és az esteleges áttétek jelenlététől (tüdő).


Forrás: Garami M, Nagy K, Kiss Cs. Gyermekkori daganatos betegségek. Májtumorok. In: Maródi L (szerk.), Gyermekgyógyászat. Medicina, Budapest, 2013:874-875.


A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

A weboldalunkon ismertetett információk nem helyettesítik a személyes orvosi találkozót, a betegvizsgálatot. Panasz esetén feltétlenül kérje szakorvos segítségét!

Támogass minket adó 1% felajánlásoddal!

Adószámunk: 18137587-1-42