Dr. Bakos-Tóth Mártára emlékezünk

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat megrendülten tudatja, hogy 2018. december 31-én, hétfő délelőtt elhunyt dr. Bakos-Tóth Márta (Márta néni) klinikai gyermek-szakpszichológus, a Daganatos Gyermekek Rehabilitációs Lelki Otthona (Bakonyszücs) vezetője.

Életének 76. évében elhunyt dr. Bakos-Tóth Márta Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetettje, Mindszenty emlékérmes klinikai gyermek-szakpszichológus. Bakos-Tóth Márta Budapesten született 1943. március 7-én. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán irodalom – pedagógiai szakos, majd pszichológusi diplomát szerezett. Klinikai szakpszichológusi képzésben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) részesült. 1982-ben az Orvostovábbképző Intézet által hitelesített oklevéllel klinikai gyermek-szakpszichológusnak nyilvánították. A SOTE II. számú (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinikáján négy évig önkéntesként, 1979-től főállású pszichológusként, majd vezető pszichológusként dolgozott. Kezdettől fogva a daganatos betegségekben szenvedő gyermekek (serdülők, ifjak és családtagjaik) pszicho-diagnosztikája, terápiája, illetve pszichológiai rehabilitációja volt legfontosabb feladata. Komplex pszichológiai gondozást igyekezett megvalósítani egy olyan szakterületen, ahol nem álltak rendelkezésre régebbi, jól bevált módszerek.

1989-ben a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat által gondozottak számára Bakonyszücsön megszervezte a hazai első Rehabilitációs Üdülőt, amelyet a Veszprémi Főegyházmegye segítségével 1992-ben egész évben nyitott Rehabilitációs Otthonná alakítottak. Dr. Bakos-Tóth Márta által vezetett bakonyszücsi gyermekonkológiai rehabilitációs központ kiemelt célja, hogy igazolja a közép és hosszabbtávú pszichológiai gondozás szükségességét. A legsúlyosabb gyermekkori betegségek nem alkalomszerű, hanem életútkövetéssel egybekötött, az egész családra kiterjedő pszichológiai, pszichoszociális rehabilitációt igényelnek.

„Nehéz megszólalni. Márta a munkacsoport kezdeti évei óta velünk volt. Kezdetben a Gyermekklinikán, majd a 90-es évektől egyre inkább Bakonyszűcsön. Mindent tudott és mindent értett. Háttérbe húzódott, időnként elrejtőzött és csendben, feltűnés nélkül élt a küldetésének. Egy másik, a ma embere számára kevésbé népszerű értékvilágban élt. Fantasztikus szeretet, hit és tudás volt benne, amit mindenkinek átadott, aki vette a fáradságot, lement hozzá és tudott türelemmel várni. Mindenen átlátott, mindent megérzett és megértett. Az egyik legbölcsebb ember volt, akit ismertem. Fanatikusan, soha el nem múló hittel és lelkesedéssel egy Második Otthont épített a legrászorultabbaknak.

Ezt a munkát folytatnunk kell, még nem tudom, hogyan. Márta nem pótolható.”

Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke

Engesztelő szentmise: 2019. január 18. péntek 13:00 óra
Szent István vértanú templom, Pápa
8500 Pápa, Fő tér

Végső búcsúztatás: 2019. január 18. péntek 15:00 óra
Alsóvárosi temető, Alsóváros, Pápa
8500 Pápa, Szabó Ervin utca (2102 hrsz.)

Részlet Márta önéletrajzából:

„Az általam kialakított rehabilitációs módszerek közül a legfontosabbak:

– A régi korok nagycsaládos miliőjéhez hasonló közeg megszervezése, amelyben a hosszan túlélő, illetve gyógyultnak számító kiképzett önkéntesek képviselik a reménynyújtás fő „bázisát” (puszta jelenlétük promotív – befolyásoló – módon felbátorít, direkt közléseik, csoportpszichoterápiás üléseken történő megnyilvánulásaik pedig modell-értékűek).

– A betegek változó csoportjaiban mindig jelen vannak az önkéntes segítők. Az Otthonban kialakult barátságok, kiscsoportok szerveződését motiválják, melyek a reális életben is mint önsegítő csoportok működnek.

– Az intézményben a közös élmények nyújtásán kívül olyan személyiségfejlesztő programokat vezettem be, amelyek a kreativitást sokoldalúan ösztönzik.

– Egészséges gyermekek és fiatalok bevonásával a beteg – egészséges közötti távolságot csökkenti az Otthon terápiás közege.

– Tanulmányi ösztöndíjak folyósításával rendszeresen diplomához juttatunk hosszan túlélő betegeket, akik szintén példát jelentenek a pályaválasztásban elbizonytalanodottak számára.

– Az év bizonyos hónapjaiban a beteg gyermekek családtagjaikkal együtt vesznek részt a programokban (a családterápia életszerű közegben végzett módjai – melynek során a szülő konfrontálódik túlféltő, vagy más helytelen attitűdjével – más szülő helyes magatartása nyomán).”

Dr. Bakos-Tóth Márta
klinikai szakpiszchológus
1943. március 7. (Budapest) – 2018. december 31. (Bakonyszücs)

Beszélgess velem: Dr. Bakos-Tóth Márta
https://www.youtube.com/watch?v=j69w1J5brTI
2017. november 27.

Rideg Gyula: Bakos Márta
https://www.facebook.com/gyula.rideg.9/posts/1007173076137542
2019. január 1. FaceBook

Második Otthon
Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona
http://www.otthonterapia.hu/index.html