A remény színtere: két fontos különbség, amiben a gyermekonkológiai osztályok kitűnnek

Sokféle gyermekorvos tevékenykedik országszerte a legkisebbek egészségének megőrzéséért, ám kevesen vállalják azt az orvosi hivatást ahol a gyerekek halálával is szembe kell nézni. Nem csoda hát, hogy a gyermekonkológiai osztály számunkra is szomorúan cseng, pedig a valóságban már régóta az új esélyek színtere ez a részleg, hála a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat több mint 50 éves munkájának.

Nem csak egy kezelőorvos tudása alapján gyógyulnak a gyerekeknek

Az osztályon csapatmunka folyik, minden orvos és nővér minden betegről tud, így a szülők az éppen jelenlévő orvoshoz, nővérhez fordulhatnak kérdéseikkel, akár éjszakai vagy hétvégi ügyelet esetén is teljes biztonságban érezhetik magukat.”
– mesél az osztály működéséről Dr. Kriván Gergely osztályvezető főorvos, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke.

De nem csak az osztályokon belül, hanem országos szinten is folyamatos a tudásmegosztás. Ha kell az ország összes Gyermekgyógyító orvosa összefog egy-egy gyermek megmentéséért.

Az országos hálózatban való működés lehetővé teszi, hogy minden onkológus és hematológus szakorvos egy adott daganat típus felelőseként a legmélyebb tudásra tehessen szert azzal az egy daganattal kapcsolatban, úgymond országos „szakértőként” segítse a többi orvos kolléga munkáját. Így amikor az adott daganattípussal diagnosztizálnak egy gyermeket, akár az ország másik pontján, a földrajzi elhelyezkedés sem hátráltatja a kis beteg esélyeit. Ha kell napi szintű online konzultációk alkalmával folyamatosan részt vesz a kezelésben a helyi szakorvosok mellett a legtöbb tudással és tapasztalattal rendelkező kolléga is. Sőt ritka betegségek esetén a Hálózat országos orvosi gárdája mellett, gyakran külföldi szakorvosokat is bevonnak, hogy a legjobb esélyt biztosíthassák a gyerekeknek a gyógyulásra.

A pozitív, megnyugtató környezet ereje beépül a gyógyításba

Évszázadokig bevett gyakorlat volt a gyermekgyógyászatban távol tartani a szülőket a kórteremtől. Az országban először a Magyar Gyermekonkológia Hálózat dolgozói: Polcz Alaine Bakos-Tóth Márta és Révész Tamás ismerték fel, hogy a kórházak zárt világának meg kell nyílnia a külvilág felé. A szülőknek ott a helyük a gyermekük mellett, a játék és tanulás pedig nagy segítség a gyógyulás és küzdelem folyamatában. Így jöttek létre az első játszószobák, ahol az infúziókat hordozó gyermekek még mindig gyermekek maradtak az önkéntesek segítségével.

„Ennek a szemléletnek megfelelően alakítottuk ki osztályunk struktúráját és működését. Minden a beteg gyermekért és családjáért történik. Igyekszünk behozni a külvilágot segítő szakembereink (pszichológus, lelkigondozó, gyógytornász, dietetikus, szociális munkás, pedagógusok, foglalkoztatók, zene-, játékterápiás szakemberek) segítségével. Így a gyermekonkológiai osztályok eleven, élettel teli központokként szolgálnak.” – folytatta Dr. Kriván Gergely

Bár halálos betegségekkel néznek szembe ezek a daganatos gyerekek, és hónapokat, sőt akár egy évet is kórházakban töltenek, ha a környezetük pozitív marad, akkor ők is a gyógyulásra, az előttük álló hosszú, boldog életre koncentrálhatnak.

A Gyermekgyógyítók vallják, hogy bár az élet az osztályon máshogy folyik mint a külvilágban, a gyerekek nehézségeik ellenére had maradjanak gyerekek, és lehetőségeikhez képest megtapasztalhassanak mindent, amit kortársaik is.

„A gyermek és a szülők biztonságérzetének megőrzése, lelki egyensúlya ugyanis alapvetően fontos a gyógyuláshoz. Az ambulancián lelkesen alkalmazom a játékterápiát a betegek vizsgálata közben, fantasztikus élmény, amikor a következő alkalomra már nem félve, szorongva érkezik meg egy gyermek hozzám. Fontos számunkra, hogy megünnepeljük az osztályon fekvő gyermekek születésnapját, együtt szervezünk és tartunk közös élményekben gazdag ünnepi eseményeket, például farsangra beöltözünk, adventre együtt sütögetünk a gyerekekkel.” – meséli az egyik budapesti Gyermekgyógyító doktornő

Az elmúlt 50 év folyamatosan növekvő, pozitív eredményei bizonyítják, hogy a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat alapelvei igazán sokat tesznek hozzá az eredményes gyermekgyógyításhoz.  Fantasztikus szakembereink, az egészségügyi ellátáson túl is, szívüket-lelküket adják a daganatos gyermekek gyógyításához.

Most még néhány napig az ő gyógyító munkájukat támogathatod te is személyi jövedelemadód 1%-ának felajánlásával!

Adj jobb esélyt Te is a gyógyulásra a rákos gyerekeknek azzal, hogy közvetlenül a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosokból és nővérekből álló kivételes csapatának munkáját segíted!

Magyar Gyermekonkológiai Hálózat adószáma: 18137587-1-42