Főoldal > Kapcsolat > Daganatos gyermekek gyógyítása – SE II. sz. Gyermekklinika, Budapest

A Semmelweis Egyetem II. sz. Tűzoltó utcai Gyermekklinikája a Magyar Gyermekonkológiai Munkacsoport Központja.

A klinikán három osztályon összesen 51 ágyon, a 6 ágyas nappali osztályon és a Szakambulanciákon folyik a rosszindulatú daganatos és vérképző eredetű betegségekben szenvedő gyermekek kivizsgálása, kezelése és utógondozása. A Központ nagyon szoros együttműködésben működik van az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézettel és a Semmelweis Egyetem, Ortopédiai Klinikával és az I.sz. Gyermekklinikával. Klinikánkon működik a Magyar Gyermek Tumor Regiszter is, melyben 1971 óta tartjuk nyilván az összes magyarországi rosszindulatú daganatos és vérképző eredetű betegségben megbetegedett gyermeket. A Magyar Gyermek Tumor Regiszterben, mely Európában az elsők között alakult meg, naprakész adatok vannak a magyarországi rosszindulatú daganatos és vérképző eredetű betegségben megbetegedettek számáról és magyarországi kezelésük hatékonyságáról.

 

 

 

 

gyermek klinika

 

 

 

 

 

A betegellátás három részlegen folyik.

Haematológiai (1.a) osztály 22 ágyon végzi a malignus és nem malignus haematologiai betegségek kezelését. Elsősorban leukémiás és lymphomás betegeket kezelünk. Ezen kívül valamennyi általános haematológiai betegség kezeléséhez megvannak a feltételek, így ellátunk anemiás, thrombocytopeniás, vérzékeny, illetve fehérvérsejt rendellenességekben szenvedő betegeket is. Az osztályt 2003-ban teljesen felújítottuk, korszerű felszerelésével intenzív osztályos ellátást is képes nyújtani. A súlyos betegek részére 1 db. steril szoba, ill. még 8 ágyon külön fürdőszobás egység áll rendelkezésre. Hordozható rtg-készülék, mobilis ultrahang, EKG, EEG és az intenzív megfigyeléshez szükséges kellékek, műszerek szintén rendelkezésre állnak. Az egész osztály klimatizált és korszerű nővérhívó-rendszerrel valamint betegágy melletti telefonokkal felszerelt. A felújításhoz jelentős támogatást nyújtott az Együtt a Daganatos Gyermekekért és a Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.

A kellemes környezetet a falakra festett színes gyermekrajzok biztosítják.

Jelenleg évi kb. 150-180 daganatos beteget kezelünk (ebből kb. 40-50 az új beteg), az összes betegfelvételi esetszám évi 800-1000.

 

gyermek klinika

 

 

 

 

10 ágyas Onkológiai Osztályon (1.b) zajlik a csonttumoros, a lágyrésztumoros, a szemészeti és vesetumoros betegek kezelése és gondozása. Az osztályon egy nagyobb kórtermen kivül 3 külön szobaáll még rendelkezésre a súlyosabb állapotú betegek kezelésére.

 

 

A 2008-ban felújított, 19 ágyas Neuro-Onkológiai Osztály (2.a), országos onko-hematológiai központként végzi a rosszindulatú daganatos gyermekek kezelését és gondozását. Az onkológiai osztály teljes területe klimatizált. A terápia során egyes betegek számára, állapotuk függvényében, külön fürdőszobával, egy kísérő számára ággyal ellátott elkülönítő szobák (4 db) állnak rendelkezésre, ahol megfelelő fertőzésmentes környezetet tudunk biztosítani. Az osztály alkalmas és teljes mértékben felszerelt intenzív terápiát igénylő betegek ellátására (hordozható röntgen, ultrahang, EKG és EEG készülékek illetve az intenzív megfigyeléshez szükséges orvosi eszközök, műszerek szintén rendelkezésre állnak).

 

Magyarország legnagyobb gyermek onkológiai központjának részlegeként, az osztályon elsősorban agydaganatban szenvedő gyermekeket kezelünk. Ezen túlmenően a gyermekkorban előforduló egyéb szolid tumoros betegségek (neuroblastoma, Ewing sarcoma, májtumorok stb.) kezelését is végezzük.

A kellemes, gyermek-barát környezetet a falakra festett színes gyermekrajzok is biztosítják.

Az évi új felvétel kb. 50-60, az összes ellátott daganatos beteg kb. 160/év, a felvételi esetszám pedig kb. évi 900.

Az osztályokon kezelés alatt álló, bármilyen korú, beteg gyermekek és családonként egy szülő számára lehetőség van a klinika területén található ún. “baba-mama szobák” igénybevételére, valamint a szülők (és esetenként a családtagok) is elhelyezést nyerhetnek a klinikával szomszédos házban lévő összkomfortos mama-lakásokban. Alapítványok segítségével egy összkomfortos, felszerelt 2 szobás lakás is a klinika közelében, gyermekeink és családtagjaik rendelkezésére áll. 2005-ben további 6 új ún.”baba-mama szoba” készült el az Angyal utcai épületben a Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány támogatásával. Esetenként a szintén nem messze található McDonalds’ Charity házban is van lehetőség szobák igénybevételére.

 

Rehabilitációs tevékenység

A daganatos gyermekek kezelése közel egy évet vesz igénybe, amely időszak alatt alkalmanként heteken keresztül folyamatos kórházi ellátás szükséges, ezért a tanévnek megfelelő időszakokban a gyermekeket 3 pedagógus oktatja, hogy elmaradásuk minél kisebb legyen.

Betegeinket a felépülésükben, komplex rehabilitációjukban és a társadalomba történő minél tökéletesebb visszailleszkedésük megvalósulásában pszichológus és gyógytornász is segíti.

A gyermekek számára ezen túlmenően is számtalan programot szervezünk, ill. különböző táborokban biztosítunk kikapcsolódási lehetőséget. Állandó táborunk Bakonyszűcsön folyamatosan fogadja betegeinket ill. családtagjaikat. Az ottani munkát Dr. Bakos Márta pszichológus irányítja. Ezen kívül alkalmi táborok belföldön (Bátor tábor) és külföldön (Írország) segítik a minél tökéletesebb gyógyulást. Alapítványi segítséggel egyéb külföldi és belföldi programok színesítik betegeink életét (pl. Eurodisney, Lappföld, belföldi kirándulások, gyermeknapok, Vidámpark, hajókázás, Bábszínház, stb.)

A klinika területén „Játszóház” áll gyermekeink rendelkezésére, ahol diplomás foglalkoztató (Mina Katalin) segítségével a kórházban eltöltött idő alatt is a betegek aktív foglalkoztatása zajlik. Audio-vizuális és egyéb technikai felszerelések, számítógépek, internet is rendelkezésre állnak.

 

 

 

 

gyermek klinika

 

 

 

 

 

A három osztályon kezelt jobban levő, de továbbra is rendszeres orvosi felügyeletet igényelő gyermekek, családtagjaikkal együtt a Klinikán elhelyezkedő Baba-Mama szobákban, vagy a Klinika szomszédságában álló, alapítványok erőforrásából épült ún. Clic ház lakásaiban kaphatnak térítésmentesen helyet.

 

 

 

 

 

gyermek klinika

 

 

 

 

 

 

gyermek klinika

 

 

 

 

 

gyermek klinika

 

 

 

 

 

 

 

1.a HEMATOLÓGIAI OSZTÁLY
Osztályvezető Dr med habil Kovács Gábor PhD egyetemi docens, igazgató helyettes, gyermekgyógyász, hematológus, klinikai onkológus
Osztályvezető helyettes Dr Müller Judit PhD egyetemi adjunktus, gyermekgyógyász, hematológus
A munkacsoport tagjai Dr. Csóka Mónika PhD egyetemi docens, osztályvezető, gyermekgyógyász, hematológus, klinikai onkológusDr Erdélyi Dániel PhD egyetemi adjunktus, gyermekgyógyász, hematológus

Dr Mohl Adrienn PhD egyetemi tanársegéd, gyermekgyógyász

Dr Koós Rozália PhD ny. egyetemi docens, szaktanácsadó

Dr Rényi Imre ny. egyetemi adjunktus, szaktanácsadó

Dr Békési Andrea főorvos, gyermekgyógyász, hematológus, pszichoterapeuta

Dr Hegyi Márta rezidens orvos, PhD hallgató

Dr Eipel Olivér PhD hallgató

Dr Csordás Katalin PhD hallgató

Dr Haltrich Irén PhD biológus, genetikus

Zsámbor Csilla szakpszichológus

Andor Ildikó gyógytornász

Pektor Gabriella gyógytestnevelő

Mina Katalin foglalkoztató

Főnővér Wittingerné Szabó Angelika
Osztály Tűzoltó u. 7. épület, I. emelet
Telefon 215-1380/ 52861, 52838, 52869 mellék, vagy közvetlen vonal/fax: 217-4404

 

1 .B ONKOLÓGIA OSZTÁLY
Osztályvezető Dr Csóka Monika PhD egyetemi docens
Orvos munkatársak 2 állandóan változó szakorvosjelölt vagy rezidens orvos
Nem orvos munkatárs 2 tanár
1 szakpszichológus
1 gyógytornász
1 foglalkoztató
3 ágy melletti nővér műszakonként
Főnővér Scherer Istvánné Marika
Osztály Tűzoltó u. 7. épület, I. emelet
Telefon 215-1380/ 52967, 52928, 52998 (fax is) mellék

 

 

      1 .C                NAPPALI OSZTÁLY
Osztályvezető             Dr Müller Judit PhD egyetemi adjunktus
Orvos munkatársak             1 állandóan változó szakorvosjelölt vagy rezidens
Osztály             Tűzoltó u. 7. épület, I. emelet
Telefon             215-1380/ 52965, 52963 mellék

 

 

 

2A NEURO-ONKOLÓGIAI OSZTÁLY
Osztályvezető Dr habil Garami Miklós PhD egyetemi docensDr Hauser Péter PhD egyetemi adjunktus
Szaktanácsadó Dr Schuler Dezső professor emeritus
Orvos munkatársak 2 állandóan változó szakorvosjelölt vagy rezidens orvos
Nem orvos munkatárs 2 tanár
1 szakpszichológus (Szentes Annamária)
1 gyógytornász
1 foglalkoztató
2 ágy melletti nővér műszakonként
Főnővér Kónya Kornélia
Osztály Tűzoltó u. 7. épület, II. emelet
Telefon 215-1380/ 52926, 52928, 52996 mellék

 

HEMATOLÓGIA AMBULANCIA
Vezető Dr med habil Kovács Gábor PhD egyetemi docensHétfő: 10-13 óra
Vezető asszisztens Szendrei Júlia
Orvos munkatárs Dr Csóka Monika PhD egyetemi docensKedd: 10-13 óra

Dr Müller Judit PhD egyetemi adjunktus

Szerda, Péntek: 10-13 óra

Dr Békési Andrea

Csütörtök: 10-13 óra

Dr Rényi Imre

Hétfő, Kedd, Csütörtök, Péntek: 9-13 óra

Helye Tűzoltó u. 7. épület, Új épület földszint
Telefon 215-1380/ 52976, 52978 mellék

Az ambulancia a háziorvosi szolgálat és más kórházak által hematológiai és daganatos megbetegedés gyanújával vagy diagnózisával beutalt betegek kivizsgálását, ill. gondozását végzi az ország szinte minden tájáról. Természetesen a klinikán rendszeresen kezelt betegek gondozása és követése is a járóbeteg-rendelés keretében történik. Az ambulancián évi kb. 2000-3000 beteg ellátása történik.

 

ONKOLÓGIA AMBULANCIA
Vezető Dr habil Garami Miklós PhD egyetemi docensHétfő, Kedd: 10-12 óra
Orvos munkatárs Dr Hauser Péter PhD egyetemi adjunktusSzerda, Csütörtök: 10-12 óra

Dr Rényi Imre egyetemi adjunktus

Hétfő, Kedd, Csütörtök, Péntek: 10-12 óra

Rendelési idő az adott napon 10-12 óra között
Helye Tűzoltó u. 7. épület, Új épület földszint
Telefon 215-1380/ 52976, 52978 mellék

 

 

 

 

 

 

 

gyermek klinika

 

 

 

Kórházi alapítványok

Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapitvány

SOTE Játszóház Alapítvány

 

 

Ugrás a Semmelweis Egyetem honlapjára

Ugrás a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Klinika honlapjára

 

 

ALAPÍTVÁNYOK, ADÓSZÁMOK, EGY SZÁZALÉK

TÁMOGASSA A DAGANATOS MEGBETEGEDÉS GYÓGYÍTÁSÁBAN RÉSZTVEVŐ ORVOSOKAT, ÍGY SEGÍTSÉGE KÖZVETLENÜL JUTHAT EL A BETEG GYERMEKEKHEZ!