Főoldal > Orvosaink > Dr. Kállay Krisztián
Dr. Kállay Krisztián
Osztályvezető helyettes főorvos

 

Kállay Krisztiánnak hívnak, Budapesten születtem, jelenleg osztályvezető helyettes főorvosként dolgozom az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán. Transzplantációs orvosként 10 év tapasztalatom van gyermek vérképző őssejt-átültetés területen, gyermekgyógyász és hematológus hivatásomat 19 éve űzöm. Nagycsládból származom, feleségemmel és négy gyermekemmel Zsámbékon élünk.

Miért választottad ezt a szakmát?

Gimnázium második osztálya végén kellett fakultációt választani, akkor döntöttem el, hogy az orvosi hivatást választom. Az akkori álmaimban kutatóorvosként láttam magam, de a Semmelweis Egyetemen töltött évek és az Országos Mentőszolgálatnál vállalt mentőápolói munka során egyre inkább erősödött bennem a klinikai munka iránti vonzalom. A gyermekorvosi pályát az utolsó évben választottam, első munkahelyem a Madarász utcai Gyermekkórház volt, ahol rengeteget tanultam. A kórház legsúlyosabb betegei a hemato-onkológiai betegek voltak, őket megkülönböztetett gondossággal ápolták, ekkor döntöttem úgy, hogy ez az a terület, ahol valóban tudok segíteni a gyermekeken.

Hematológiai szakvizsgám gyakorlatakor kerültem jelenlegi munkahelyemre, ami a gyermekonkológiának egy szűk, de nagyon szép szelete. Rögtön megfogott az itt alkalmazott csúcstechnológia, modern biológiai és sejtterápia. A csontvelő-transzplantáció veszélyes beavatkozás, ezért csak azokon végezzük, akiknek nagyon súlyos, többnyire halálos betegségük van. Tehát tervem, hogy súlyos beteg gyermekeken segítsek, itt sikerülhet igazán.

A súlyos betegek és a nagy kockázatú orvosi beavatkozások ellenére ez egy vidám munkahely. Az igaz, hogy stresszet eszünk reggelire, ebédre és vacsorára, de jó szervezéssel, egymás segítésével, a segítő személyzet bevonásával, folyamatos fejlődéssel úrrá tudunk ezen lenni és jó hangulatban, jó érzéssel dolgozni, tudván, hogy amit teszünk, nagyon fontos.

Miért csinálom?

Általános gyermekgyógyászként is óriási sikerélmény volt egy gyermek gyógyulása, de mindig vágyakozással vegyes borzongással tekintgettem a hematológiai részleg felé. A hematológia olyan, mint a spenót: van, aki szereti, van, aki utálja, de senki sem közömbös! Az ott kezelt betegek kivétel nélkül életveszélyes betegségben szenvednek, éveken át tartó elkötelezett csapatmunka nélkül gyógyíthatatlanok. Az ő gyógyulásuk olyan élmény, ami szavakkal le nem írható. Lassan kinyílt előttem és beszippantott ez a világ… Ma is, transzplantációs orvosként az ad erőt egy gyermek elvesztésekor, hogy részese lehetek másik három gyógyulásának!

Egyesített Szent István és Szent László Kórház,

Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály