Főoldal > Hasznos > Táplálási protokoll az onko-hematológiai betegek részére a terápia során, annak szünetében, illetve a kezelés befejezése után

A Magyar Gyermekonkológusok és Gyermekhematológusok Társaságának szakmai ajánlása szülők számára

Bevezetés

  1. A táplálkozás mindnyájunk számára az egészséges élet része. nélkülözhetetlen a test megfelelő működéséhez.
  2.  A rosszindulatú daganatos betegség komplex kezelésének lényeges része az étrend. A megfelelően táplálkozó betegek könnyebben leküzdik a mellékhatásokat, illetve a kezelések halasztására és dóziscsökkentésre ritkábban van szükség, s így a túlélés is javul. A betegek kezelés előtti tápláltsági állapota és a kezelések alatti aktivitása is befolyásolja a táplálékfelvételt.
  3. Minden rákellenes kezelési módszer igen erőteljesen igénybe veszi az egész szervezetet.
  4. A mellékhatások függenek az alkalmazott kezelés módjától, gyógyszerektől, a kezelés időtartamától, a beteg egyéni érzékenységétől, ezért nem beszélhetünk mindenkire érvényes általános diéta összetevőkről
  5. Az onko-hematológiai betegségben szenvedő és azon átesett betegek vitamin és ásványi anyag szükséglete akár 100%-kal is megemelkedhet, a vas kivételével!
  6. A fokozott vitamin és ásványi anyag szükséglet bevitele, elsődlegesen élelmiszerek formájában történjen (ilyenekkel dúsított természetes élelmiszerek).
  7.  A tápanyagfelvétel zavara, nehezítettsége esetén szájon át történő kiegészítő, vagy kizárólagos tápszeres táplálás javasolt. Nyelészavar, nem elégséges szájon keresztüli fogyasztás esetén a szondatáplálás bevezetése javasolt. Minden ilyen esetet a táplálási team gyűlése, konszenzusa előzze meg, majd a szülővel és a beteggel közösen történt megbeszélés után induljon a terápia.

 

Általános megjegyzések az étrenddel kapcsolatban

  • kis tömegű, magas kalóriaértékű ételt fogyasszon a beteg: az étel megpillantása nyugtatóan hat, ha könnyen elfogyasztható.
  • hasznos az alacsony telítő értékű nyersanyagok kiválasztása, mert ezután a következő étkezés is jólesik.
  • naponta 5-7 alkalommal étkezzen.
  • étkezésre kellemes, nyugodt körülményeket kell biztosítani.
  • az egyes étkezések időpontja lehetőleg minden nap azonos legyen.
  • étkezések után tisztítsuk meg a szájat és a fogakat. Vérzékenység, nyálkahártya gyulladás esetén egyszerű tiszta vizes szájöblítés is elegendő.

A betegség és kezelés táplálkozással kapcsolatos mellékhatásai és orvoslásuk

Testsúlyváltozás

Gyakori tünet, melyet részben maga a betegség, részben az étvágytalanság okoz.

 

Étvágytalanság

Ez a leggyakoribb probléma a kezelés kapcsán.

  • Egyen többször keveset.
  • Ha nincs kedve szilárd ételt fogyasztani, fogyasszon magas tápanyagtartalmú krémleveseket, tejes alapú italokat, lágy, hideg ételeket.
  •  Az étvágyat befolyásolja az étel illata, külleme, íze. A zsíros és rágós ételek elveszik az étvágyat.
  • Használjanak friss vagy szárított zöld fűszernövényeket. Ezek fogyasztása fehérvérsejt nélküli (neutropéniás) időszakban nyersen ellenjavallt.
  • A friss gyümölcsök, zöldségek, saláták étvágygerjesztő hatásúak (fogyasztásuk kellően mosva történjen!).
  • Ha az étrendből származó kalória és fehérje nem elegendő, gyógyszertári forgalomban kapható tápszerek (ízesített italok, turmixok, vízben oldódó porok) segíthetnek, bármilyen ételhez, italhoz hozzákeverhetők, valamint magukban is fogyaszthatók. Kalória és fehérje tartalmuk nagy, plusz vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, dietétikailag kiegyensúlyozott, speciális összetételt követnek.

 

Száj és torok panaszok

A kezelések gyakran okoznak szájnyálkahártya fekélyt, torokfájást, nyelőcső problémát. Bizonyos ételek irritálhatják az amúgy is érzékeny szájüreget, rágási és nyelési nehézséget okozhatnak, ezért kellő figyelmet kell fordítanunk az ételek kiválasztására.

  • Könnyen rágható, nyelhető, lágy, pépes ételeket, pudingokat, krémeket, natúr zöldségleveket, hideg langyos krémleveseket fogyasszanak.
  • Az ételeket teljesen főzzük puhára, vágjuk apróra, pépesítsük.
  • Részesítsük előnyben a hideg vagy szobahőmérsékletű ennivalót, szopogathatnak jégdarabokat.
  • Kerüljék az erősen szénsavas italokat magas savtartalmuk miatt, a magas savtartalmú gyümölcsöket, erősen fűszeres ételeket.

 

Szájszárazság

Elsősorban sugárkezelés, őssejt-transzplantáció utáni GVHD esetén jelentős mellékhatás

  • Igyanak evés közben gyakran egy kevés vizet (folyadékot), így a nyelés könnyebb lesz.
  • Fogyasszanak édes vagy fanyar ételeket, italokat, mert ezek fokozzák a nyáltermelést (fekély esetén ne!)
  • Szopogassanak nyalókát, jégkrémet, jégkockát.
  • Az étel állagát lazítsuk szószokkal, mártásokkal.

 

Íz és szagérzékelés megváltozása

A gyógyszerek, sugárkezelés és a szájüregi súlyos gyulladásos állapotok után igen gyakori mellékhatás. A betegek nem ízlenek korábbi “kedvenc” ételei. A húsokat és más nagy fehérjetartalmú ennivalókat kisse keserűbbnek vagy fémes mellékízűnek érezhetik.

Ebben az állapotban nem javasolt új tápszerek, táplálék-kiegészítők bevezetése, mert az első ízérzés, averzió megmaradhat!

  • Válasszunk olyan ételeket, amelyek látványa és illata vonzó.
  • A hús ízét javíthatjuk párolással, édes gyümölcs, szósz hozzáadásával.
  • Erős fűszerekből keveset használjunk. Használjunk műanyag evőeszközöket.

 

Hányinger – hányás

Igen gyakori, a gyógyszeres és sugárkezelés mellékhatásaként lép fel. Sokszor első tünete a táplálékfelvétel csökkenése, „étvágytalanság”. Az adekvát (a kezelés mellékhatás erősségéhez igazodó) hányáscsillapítás alapvető fontosságú. Ne várjuk meg a hányásokat, már a hányingert is csillapítsuk.

A hányinger miatt csökken a táplálék felvétel, nem kerül be elegendő tápanyag a szervezetbe. 

  • Egyenek könnyű ételeket (pirítós, keksz, sósperec, ropi, joghurt, kefir, zabkása, puha, édes gyümölcsök, gyümölcskonzervek).
  • Fogyasszák az ételt szobahőmérsékleten, vagy hidegen.
  • Étkezés közben keveset igyon.
  • Ne egyen kényszerűségből, még a kedvenc ételeit sem.
  • Tálalja ínycsiklandózóan az ételeket, szolgáljon fel kis katonákat.
  • Teremtsen optimális környezetet az étkezéshez, szellőztesse ki a kellemetlen szagokat.

 

Hasmenés

Ritkán gyógyszerek is kiválthatják, de elsősorban sugárkezelés után, illetve komplex nyálkahártya gyulladás mellett léphetnek fel. 

  • Igyon sokat.
  • A nyers gyümölcs helyett inkább almakompótot egyen többször, keveset.
  • A panaszok megszűnése után kefir, joghurt fogyasztása segít a normális bélflóra újbóli építésében. De alkalmazásuk neutropéniás időszakban (sejtmentes szakasz) a kezelőorvos tanácsa mellett javasolt.
  • Probiotikumok, valamint a pro- és prebiotikus kombinációk felgyorsíthatják a regenerációt.
  • Fogyasszanak sok olyan ennivalót, aminek magas a kálium és nátrium tartalma, mert a hasmenéssel sokat veszítünk belőlük.

             Nátrium: zöldség lé, erőleves, zsírnélküli húsleves

             Kálium: sárgarépa lé, zöldséglevek, gyümölcsök levei

  • Kerüljék a magas rosttartalmú zöldség és gyümölcsöket, ne fogyasszon teljes kiőrlésű pékárut.

 

Székrekedés

Gyógyszerek (morfin származékok), kiszáradás, mozgáshiány mellett alakulhat ki gyakrabban.

  • Fogyasszon sok folyadékot.
  • Lehetőség szerint mozogjon minél többet.
  • Fogyasszon magas rosttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket. Egyen teljes kiőrlésű pékárut.
  • Kefir, joghurt, pre- és probiotikumok alkalmazása segíthet a bélműködés helyreállásában.
  • Laxatív (hashajtó) hatású élelmiszerek alkalmazása. Az aszalt gyümölcsök – sárgabarack, szilva, füge és körte – nem csak sok rostot, de rengeteg értékes tápanyagot is tartalmaznak. Mivel a rostokban gazdag élelmiszerek haspuffadást okozhatnak, a rosttartalmú ételeket fokozatosan vezesse be az étrendbe, hogy a szervezetnek legyen ideje hozzászokni.

 

 

Táplálkozási tanácsok kezelés után

A betegség és a kezelések hatására az anyagcsere megbomlik, a különböző szervrendszerek működése megváltozik. A kezelést követően, az egyénre szabott táplálási rend kialakításához a táplálási team, a dietetikus segítségét javasolt kérni. 

  • Visszatérhetünk a hagyományos értelemben vett egészséges táplálkozásra. A helyes táplálkozással visszanyerhetik erőnlétüket és a jó közérzetet.
  • Sokféle élelmiszert kell fogyasztani ahhoz, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyag igényt.
  • Rendszeresen fogyasszanak zöldségeket, gyümölcsöket, minél többfélét és mindig az évszaknak a legmegfelelőbbet.
  • A gabonaféleségek (búza, rozs, köles, hajdina, stb.) rostdús változatai étrendünk alapját alkotják. Kerüljék viszont a fentiek édes és zsíros változatait.
  • Ügyeljenek a szervezetük számára szükséges mennyiségű értékes fehérjék elfogyasztására (hal, szárnyasok, egyéb húsok, tej, tejtermékek, tojás).
  • Az immunrendszerünk akkor tud igazán jól működni, ha minél több értékes tápanyag, vitaminok, ásványi anyagok szívódnak fel a bevitt és megemésztett táplálékainkból (gyümölcsjoghurt, túrókészítmények).
  • A tartósan túlzott zsiradékbevitel még a kezelésektől leromlott szervezetben is elhízáshoz vezethet. Ne feledkezzünk meg a tápanyagokban lévő rejtett zsiradékokról sem!
  • Kerüljük az édességek rendszeres élvezetét és a bőséges cukrozást. Cukor helyet használjunk barnacukrot, mézet, nyírfacukrot.
  • Kerüljük a túlzott sózást.
  • Szomjoltásra a vizet, teákat, a zöldség és gyümölcsleveket javasoljuk.

 

Folyadékfogyasztás

  • Fogyasszon bőségesen szénsavmentes, alkoholmentes, természetes folyadékot.
  • Felforralt, visszahűtött csapvíz, szárított gyümölcsökből álló teakeverék, friss natúr gyümölcslevek ajánlottak. A sok folyadék fogyasztására azért van szükség, mert a szervezet méregtelenítésében fontos szerepe van.
  • Természetes rost-, és folyadékforrásunk a zöldségek és gyümölcsök. Minél többszínű zöldséget együnk. Fontos szempont, hogy mindig az adott égövön az adott évszaknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztani.

 

 

Kiegészítő javaslatok 

A zöldfűszerek jótékony hatása

 

Borsmenta  segíti a nyálelválasztást, epeműködést 
Kapor,  bazsalikom  serkenti az emésztést   
Gyömbér  étvágygerjesztő, segíti az emésztést 
Koriander, lestyán  teltségérzés ellen
Oregánó  hasmenés ellen 
Kakukkfű           serkenti a gyomorsavtermelést

 

 

 Hogyan fokozzuk a táplálék kalória tartalmát? 

  • Vaj, növényi olajok (pl. kukoricacsíra, hidegen sajtolt tökmag-, olívaolaj): Keverjük krémlevesekbe, mártásokba, burgonyához, gabonakásához, tojásételekhez.
  • Tejszín: édes ételek, szószok, pudingok, gyümölcs turmixok, krémlevesek, tojásételek, zöldségpürék dúsítására alkalmas.
  • Sajt: zöldségek, húsok, szendvicsek, burgonya ételek tetejére, omlettekhez adható és készételek dúsítására is alkalmas.
  • Tejföl: zöldségételek, mártások dúsítására.
  • Méz, lekvár, cukor: édes alapízű ételek kalória tartalmának emelésére használhatjuk.
  • Aszalt gyümölcsök: reggelire desszertként, rágcsálnivalóként. Keverjük süteményekbe, gabonakásába.
  • Tojás: Magas biológiai értékkel rendelkező táplálék. Keverjük édes, sós ételekbe.

 

Hogyan fokozzuk a táplálék fehérjetartalmát?

  • Sajt: reszelve keverjük levesekbe, szószokba, zöldségételekhez, rizsbe, burgonyába, tésztába
  • Túró: nagyon jó májvédő hatású, zöldségételek, kásák, krémek dúsítására alkalmas és önálló ételként is fogyasztható
  • Tej: Felhasználható krémszószokhoz, gabonakásákba és tejes italok formájában
  • Joghurt, kefir: natúr vagy friss gyümölccsel ízesítve ajánljuk
  • Tojás: Alkalmazható sós és édes ételekbe egyaránt. Nyersen nem javasolt a fogyasztása
  • Dió, mogyoró, mandula, búzacsira: keverjük süteményekhez, szórjuk a gyümölcsre, zabpehelyre, zöldségekre
  • Húsok – halfélék fogyasztása alapvetően javasolt. Ehető sütve, főzve és salátákban is.