Főoldal > Hasznos > Élelmiszerek transzplantált betegeknek

Élelmiszer csoportok: ehető, nem ehető

 

Tejtermékek 

Ehető

Minden pasztőrözött, “A” osztályú tej és tejtermék, többek közt madártej, joghurt, jégkrém, fagyasztott joghurt, sörbet, fagylalt gombócok, milkshakek, ömlesztett sajt és sajtszeletek, krémsajt, túró és sajt ricotta. Szárított, hűtött, fagyasztott, vagy pasztőrözött tejszín feltétek. Kereskedelmi csomagolással kemény és félig lágy sajtok, mint a cheddar, mozzarella, parmezán, svájci, Monterey Jack, stb. Főtt lágy sajtok, mint a brie, camembert, feta. Kereskedelmileg steril, táplálás-kész és folyadék – koncentrátum tápszerek (kerüljék a por alakú csecsemő tápszereket, ha rendelkezésre áll fogyasztásra kész, illetve folyékony-koncentrátum)

 

Nem ehető

Nem pasztőrözött vagy nyers tej
Nem pasztőrözött vagy nyers tejből készült tejtermékek

Sajtok a csemegeüzletekben
Chili paprikát és más nyers zöldségeket tartalmazó sajtok
Penészes sajtok (mint például a kék-sajt, Stilton, Roquefort, Márvány sajt, Gorgonzola, )
Mexikói stílusú lágy sajtok (queso freskó, queso blanco)

 

Hús és húskészítmény helyettesítők

Ehető

Minden jól átsütött hús (baromfi 180 C felett, egyéb húsok 160 C felett)
Konzerv húsok (marha, sertés, bárány, baromfi, hal, kagyló, sonka, szalonna, kolbász és a hot dog)

Főtt tojás, ha a tojásfehérje és tojássárgája szilárdak

Pasztőrözött tojás és tojás helyettesítők, por tojásfehérje (mindegyik használható nyersen)
Kereskedelmi csomagolással szalámi, bolognai, hot dog, sonka, és egyéb löncshúsok, gőzölgésig melegítve

Konzerv és „polc-stabil” füstölt hal (nyitás után hűtőszekrényben tartandó)
Hűtött füstölt tengeri ételek, például a lazac vagy pisztráng, ha főzött minimum 70 C-on illetve főtt ételek, ill. fogások tartalmazzák azokat

 

Nem ehető

Nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt hús, baromfi, hal, vad

Nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tojás és a nem pasztőrözött tojás-helyettesítők, lágy vagy buggyantott tojás
Húsok és felvágottak a csemegeüzletekben
Kemény pácolt szalámi természetes héjazatban

Főtlen füstölt hűtött tengeri ételek, például a lazac vagy pisztráng

Pácolt hal

 

 

Gyümölcsök és diófélék

Ehető

Jól megmosott nyers- és fagyasztott gyümölcs
Jól megmosott nyers gyümölcsöket tartalmazó főtt élelmiszerek

Főtt, konzerv-és fagyasztott gyümölcs

Pasztőrözött gyümölcslevek és fagyasztott gyümölcslé koncentrátumok

Szárított gyümölcsök

Konzerv vagy üveges pirított dió

Pucolt, pörkölt dió és dió sült élelmiszerekben
Kereskedelmi csomagolással dió vajak (mint például a mogyoróvaj, mandula vaj, szója-vaj)

 

Nem ehető

Mosatlan nyers gyümölcsök
Friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsök
Pörköletlen nyers dió
Héjában pörkölt dió
A nem pasztőrözött gyümölcs-és zöldséglevek
A nem pasztőrözött, nyers gyümölcsöt tartalmazó ételek  az élelmiszerboltok hűtőiben

 

 

Előételek, levesek

Ehető

Nincs megkötés, az összes főtt előétel és leves ehető.

 

 

Zöldség

Ehető

Jól megmosott nyers és fagyasztott zöldségek
Összes főtt friss, fagyasztott vagy konzerv zöldség, beleértve a burgonyát is

Főtt növényi hajtások (például a Mung babcsíra)

Friss, jól megmosott fűszernövények, és szárított gyógynövények és fűszerek (nyers vagy főzött ételekhez adva)

 

Nem ehető

Mosatlan nyers zöldség vagy gyógynövények
Nyers zöldségeket tartalmazó, nem pasztőrözött ételek az élelmiszerboltok hűtőszekrényeiből

Minden nyers növényi csíra (lucernahajtások, lóhere csírájára, Mung babcsíra, minden egyéb)

Saláták a csemegeüzletekben

 

Kenyér, gabona-és gabonakészítmények

Ehető

Minden kenyér, baguette, piskótatekercs, angol muffin, muffin, palacsinta, édes tekercsek, gofri és francia pirítós

Burgonya chips, kukorica chips, tortilla chips, perec, pattogatott kukorica

Főtt gabona és szemes termékek, beleértve a tészta és a rizs

Összes gabonaféle főzve

 

Nem ehető

Nyers (nem sült vagy főtt) szemes termékek (mint például a nyers zab)

 

 

Italok és víz

Fogyasztható

Jól felforralt kútvíz.
Csapvíz és csapvízből készült jégkocka

Kereskedelmileg palackozott desztillált, forrás- és ásványvizek vizek

Minden dobozos, konzerv és üveges ital, italporok

Instant és főzött kávé és tea, hideg főzött tea (lobogó forró vízzel készített)

A kereskedelemben csomagolt teafilterekből készült forralt gyógyteák.

Kereskedelmi táplálék-kiegészítők, folyékony és por alakban

Kereskedelmi steril fogyasztásra kész és folyadékkoncentrátum tápszerek (kerülendő a por csecsemő tápszerek, a fogyasztás kész forma illetve folyékony koncentrátum alternatíva áll rendelkezésre)

 

Nem fogyasztható

Főtlen kútvíz
„Hidegen-forralt” tea, mely meleg vagy hideg vízzel készült
Nem pasztőrözött gyümölcs-és zöldséglevek
Bor, nem pasztőrözött sörök (Megjegyzés: Az összes alkoholtartalmú italok
csak orvos jóváhagyása után fogyaszthatóak)

 

 

Desszertek

Ehető

Hűtött kereskedelmi és házi készítésű torták, sütemények és pudingok

Hűtött, krémmel töltött sütemények
Konzerv és hűtött puding
Fagylaltok

Candy, gumicukor

 

Nem ehető

Hűtetlen, krémmel töltött cukrászati termékek

 

 

Növényi olajok és zsírok

Ehető

Növényi olajok és zsiradékok

Hűtve szalonna, margarin, vaj
Kereskedelmi, visszazárható majonéz és salátaöntetek, beleértve a Kék-sajt és más sajt alapú salátaöntetek (felbontás után hűtőszekrényben)

Főzött szószok és mártások

 

Nem ehető

Friss salátaöntetek (élelmiszerboltok hűtőiben), melyek nyers tojást, illetve sajtokat (a tejtermékek alatt részletezetten szerepelnek a “ne egyél” részben) tartalmaznak

 

 

Egyéb

Ehető

Kereskedelmi, pasztőrözött „A” minőségű méz
Só, kristálycukor, barna cukor
Dzsem, lekvár, szirupok (felbontás után hűtőszekrényben)
Ketchup, mustár, BBQ szósz, szójaszósz, más fűszerek(felbontás után hűtőszekrényben)
Savanyúság, olajbogyó (felbontás után hűtőszekrényben)
Ecet

Nem ehető

Nyers méz, lépes méz (méhészeti termékek nem engedélyezettek 1 év alatti gyermekeknek és SCID-s gyerekeknek 9 hónappal a transzplantáció utánig)
Gyógynövény-és tápanyag-kiegészítő készítmények
Sörfőző élesztő nyersen